Europska komisija odobrila Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture (NP-BBI)

 

U svojem priopćenju od 6. lipnja 2017. godine Europska komisija je objavila da je odobrila Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture Republike Hrvatske (NP-BBI) za koji je utvrđeno da je u potpunosti usklađen s pravilima Europske unije o državnim potporama.

U svrhu izgradnje širokopojasne agregacijske infrastrukture za mreže nove generacije odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 101,4 milijuna EUR u razdoblju od 2017. do 2023. godine.

Povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager pritom je naglasila: "Hrvatska širokopojasna shema osigurat će brži internet do privatnih i poslovnih korisnika koji ga trenutačno nemaju. To će pomoći Hrvatskoj da uspostavi potrebnu infrastrukturu za informacijsko društvo i pridonese stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta unutar Europske unije.".

Nakon provedenog postupka notifikacije i podrobnog pregleda prijavljene sheme izgradnje širokopojasne agregacijske mreže u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja u tu infrastrukturu, Europska komisija zaključila je da pozitivni učinci na tržišno natjecanje na hrvatskom tržištu širokopojasnog pristupa pretežu u odnosu na moguće narušavajuće učinke na već postojeće operatore. Stoga je hrvatska NGN shema usklađena s pravilima Europske unije o državnim potporama.

Cjelovito priopćenje Europske komisije možete pronaći na poveznici: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1545_en.htm.