Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac predvodi hrvatsko izaslanstvo na UN-ovoj konferenciji o oceanima u New Yorku

 

U New Yorku se od 5. do 9. lipnja 2017. godine održava UN konferencija visoke razine za provedbu Cilja 14. održivog razvoja za zaštitu oceana i mora „Naši oceani, naša budućnost“. To je prva tematska konferencija za jedan od ciljeva održivog razvoja, nakon usvajanja UN-ove razvojne Agende 2030 na Summitu o održivom razvoju u rujnu 2015. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac predvodi Hrvatsko izaslanstvo na petodnevnoj konferenciji koja ima za cilj uključiti sve relevantne dionike, okupiti vlade, sustav Ujedinjenih naroda, druge međuvladine organizacije, međunarodne financijske institucije, nevladine organizacije, organizacije civilnog društva, akademske institucije, znanstvenu zajednicu, privatni sektor, filantropske organizacije i druge aktere kako bi procijenili izazove i mogućnosti, ali i poduzete radnje vezane uz provedbu Cilja 14 održivog razvoja za zaštitu oceana i mora te utvrdili načine i sredstva za podršku provedbi cilja.

Konferenciju će činiti plenarni sastanci, partnerski dijalozi i poseban događaj povodom obilježavanja Svjetskog dana oceana 8. lipnja.

Konferencija će konsenzusom usuglasiti deklaraciju u obliku "poziva na djelovanje" kako bi podržala provedbu Cilja 14 i izvješće koje sadrži sažetke sudionika dijaloga o partnerstvu, kao i Popis dragovoljnih obveza za provedbu Cilja 14.