Ministar Oleg Butković nazočio potpisivanju Sporazuma o izgradnji mosta preko rijeke Odre kod Siska i kružnog toka na budućoj spojnoj cesti "čvor Sisak" te obišao radove na rekonstrukciji mosta Gromova

 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prisustvovao je danas potpisivanju Sporazuma između tvrtki Hrvatske Autoceste d.o.o. i Hrvatske ceste d.o.o., kojim će se osigurati izgradnja mosta preko rijeke Odre kod Siska i kružnog toka kao dijela buduće spojne ceste "čvor Sisak".

Potpisivanje Sporazuma održano je u Velikom kabinetu Sisačko - moslavačke županije u nazočnosti ministra Olega Butkovića i državnog tajnika za infrastrukturu, Tomislava Mihotića i domaćina, župana Sisačko - moslavačke županije, Ive Žinića te predstavnka naručitelja radova, direktora Hrvatskih autocesta d.o.o., Josipa Draženovića, predstavnika Hrvatskih cesta d.o.o., i izvođača radova, a ukupna vrijednost potipisanih projekata izgradnje mosta i kružnog toka iznosi 192 milijuna kuna (bez PDV-a). Potpis na Sporazumu nastavak je dogovora iz Zaključka Vlade Republike Hrvatske usvojenog u veljači ove godine, kojim je usuglašeno da će navedene tvrtke sklopiti ugovor i definirati nadležnost u realizaciji, odnosno financiranju i izgradnji dionice autoceste Lekenik – Sisak i spojne ceste čvor „Sisak“.

Ministar Butković je povodom potpisivanja Sporazuma rekao da je za taj projekt osigurano 192 milijuna kuna, a radovi bi trebali početi ove godine. "Hrvatske autoceste pregovaraju s razvojnim bankama kako bi se pronašao najpovoljniji model završetka autoceste od Lekenika do Siska u punom profilu.". - istaknuo je minstar Butković.

Nakon potpisivanja Sporazuma u zgradi Županije, ministar Butković prisustvovao je uvođenju u posao izvođača radova na sanaciji Mosta Gromova u Sisku, a koji je na istoj sjednici Vlade uvršten u godišnji Plan građenja i održavanja državnih cesta za 2017. godinu. Za realizaciju ovog projekta na državnoj cesti D37 osigurana su sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna za sanaciju nastalih oštećenja na mostu u cilju osiguravanja sigurnosti sudionika u prometu.

Prilikom obilaska mosta Gromova u Gradu Sisku na državnoj cesti DC37, ministar Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo projektnim planom Hrvatskih cesta koje su naručitelj radova vrijednih oko 17,5 milijuna kuna i čija realizacija će se odvijati kroz dvije faze.

"Nakon što smo potpisali Sporazum o preuzimanju dionice vrijednosti 192 milijuna kuna, koja uključuje i most Odru sa Hrvatskim autocestama d.o.o. i Hrvatskim cestama d.o.o. došli smo ovdje obići početak radova na mostu Gromova, koji je bio isto tako jedna od točaka na sjednici VLade RH i nakon Zaključka koji je donijet na Sjednici Hrvatske ceste d.o.o. su ušle u postupak odabira izvođača, on je odabran i danas počinju radovi. Vrijednost radova je 17 milijuna kuna i evo čuli smo da će za osam mjeseci most biti rekonstruiran što će definitivno povećati i sigurnost i otkoloniti sve nedostatke koji postoje u ovom trenutku, obzirom da je most sagrađen 1973. godine, i sigurno da treba uložiti u njegovu rekonstrukciju te ovom prilikom zahvaljujem Hrvatskim cestama d.o.o. koje su promptno iza rečene sjednice Vlade i donesenog Zaključka krenuli u postupanje, ne samo ovdje nego i na drugim lokacijama. Izražavam još jednom zadovoljstvo i zahvalu i županu Žiniću i njegovim službama koje su sudjelovale zajedno za Hrvatskim cestama u pripremi svih ovih projekata."

U odgovorima na novinarska pitanja o drugim infrastrukturnim projektima na području Sisačko - moslavačke županije, ministar Butković istaknuo je najznačajnije projekte koji su već u realizaciji, odnosno, koji su ugovoreni za provedbu u predstojećem razdoblju.

"Što se tiče mosta na rijeci Kupi mi smo danas potpisali Sporazum vezano za rekonstrukciju, odnosno, izgradnju prema Lekeniku. Također, Projekt izgradnje mosta na rijeci Odri ide, on je u planu realizacije Hrvatskih cesta d.o.o., dakle, sve potrebe Grada Siska, uključujući i most na Odri, detaljno ćemo razmotriti. Hrvatske ceste su otvorene za suradnju, naravno, tu očekujemo i pomoć Grada Siska i Županije oko izrade projektne dokumentacije, jer mi smo se u mnogim sredinama, pa tako i ovdje uvjerili da je ta suradnja jako dobra, posebno u smislu rješavanja imovinsko - pravnih odnosa.". - rekao je ministar Oleg Butković nakon obilaska radova na rekonstrukciji mosta gromova.