Sajam Nautika i Izložba inovacija u Rijeci

Međunarodni nautički sajam Nautica 2011., na kojemu će se predstaviti oko 100 izlagača, i Izložba inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu, na kojoj će sudjelovati 20 inovatora, održat će se na riječkoj Putničkoj obali od 21. do 25. rujna, najavljeno je danas na konferenciji za novinare Riječkog sajma d.o.o.

Na 27. Nautici i 16. izložbi inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu predstavit će se nešto manje izlagača nego prošle godine, ali je i dalje glavno obilježje sajma predstavljanje i poticanje domaćih proizvođača i inovatora, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Vanja Frančišković.

Direktor Riječkog sajma Mladen Štajduhar podsjetio je na "teško stanje male brodogradnje i uvođenje trošarina" što je, rekao je, dovelo do gašenja nekih malih brodogradilišta.

Na sajmu će, na kopnu i u moru, biti izloženi motorni brodovi, gumenjaci, jedrilice, drvene brodice, brodski i vanbrodski motori, nautička i druga oprema.

Prvi put bit će izložen motorni brod Hansvik 639 Comfort-Speed, kojeg je po licenci norveške tvrtke Hansvik proizvela tvrtka AD Brodovi iz Solina. To je brod predviđen za ribolov, ali i za odmor i obiteljske izlete, a dugačak je 6,3 metra.

Na Izložbi inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu predstavit će se inovatori iz pet hrvatskih županija, od kojih će dio izložiti inovacije koje se tek trebaju potvrditi, a dio inovacije koje su već u fazi primjene i komercijalizacije.

U sklopu priredbi bit će održana sjednica Udruženja male brodogradnje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, predstavljanje Operativnog programa poticaja konkurentnosti i inovativnosti u maloj brodogradnji za 2011. te okrugli stol o očuvanju i vrednovanju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine.



Pisane vijesti