Pomoćnik ministra Siniša Orlić održao sastanak sa Turskim kolegama na temu unaprijeđenja međudržavne suradnje u cilju sigurnost plovidbe brodova, zaštitu mora od onečišćenja i razmjenu podataka kod pregleda brodova (PSC)

 

Pomoćnik ministra, kap. Siniša Orlić sa suradnicima ispred nadležne Uprave sigurnosti plovidbe u ime ministra Olega Butkovića održao sastanak sa delegacijom Republike Turske u sastavu Tamay Cetin, načelnik Uprave pomorstva i unutarnjih voda i Gunay Babadogan Ertan, savjetnica u Veleposlanstvu Republike Turske. Na sastanku, koji je održan u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture nazočio je i načelnik Sektora sigurnosti plovidbe, kap. Joško Nikolić.

Uz izraze dobrodošlice pomoćnik ministra kap. Orlić turskim gostima obrazložio je ukratko ustroj i način rada Ministarstva.

Na sastanku se najviše razgovaralo o temama vezano uz razmjenu podataka i bolju suradnju kod pregleda brodova koji plove pod hrvatskom zastavom, u turskim lukama te vezano uz preglede brodova koji plove pod turskom zastavom u hrvatskim lukama.

Turska delegavija upoznala je hrvatske domaćine sa načinom rada i ustrojstvom turske pomorske administracije i u tom smislu je načelnik Cetin ukratko prezentirao rad Turske pomorske administracije te elaborirao neke administrativne mjere koje poduzima Turska pomorska administracija kako bi poboljšala i unaprijedila rad svojih djelatnika, prvenstveno uz osvrt na rad inspekcijskih službi, odnosno, Port State Control Inspection (inspekcija države luke) i Flag State Inspection (inspekcija države zastave).

U daljnjem izlaganju Turska delegacija predstavila je broj registriranih turskih pomoraca koji plove na raznim zastavama diljem svijeta te su izvijestili da se njihovi certifikati o zvanjima u pomorstvu nalaze na bijeloj listi u skladu sa STCW/IMO konvencijom. Također su iznijeli i podatak kako u Republici Turskoj postoji 12 pomorskih fakulteta, 15 srednjih pomorskih škola i 30 privatnih učilišta za izobrazbu budućih pomoraca. Republika Turska ima 167 luka otvorenih za međunarodni promet u kojima se primjenjuje sustav sigurnosne zaštite brodova i luka, kao i sustav za nadzor za upravljanje pomorskim prometom, te LRIT sustav ustanovljen već 2010 godine kao i službu Traganja i spašavanja na moru (MRCC).

Gosti iz Turske poseban naglasak stavili su na mjere koje Turska poduzima kako bi se što bolje implementirale sve relevantne međunarodne konvencije za obavljanje poslova države zastave (FS), s time da se zastava Republike Turske od 2008. godine nalazi na bijeloj listi Pariškog memoranduma (PMOU-a).

Zajednički stav obiju delegacija izražen je kroz obostranu želju za uspostavom suradnje u nautičkom turizmu gdje je Republike Hrvatske dostigla značajan stupanj razvoja, dok je istovremeno istaknuta činjenica o sve značajnijim ulaganja turskih gospodarstvenika u hrvatski nautički turizam i hotelijerstvo duž hrvatske obale.

Zaključak sastanka izražen je zajedničkim stavom o potrebi što uže i djelotvornije hrvatsko - turske suradnje vezano za sigurnost plovidbe brodova, zaštitu mora od onečišćenja  i razmjenu podataka kod pregleda brodova obaju zastava te bolju suradnju između inspekcijskih službi (PSCI).