Ribarski brod nasukan na otočić u Medulinskom zaljevu

 

Djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su noćas, 1. studenoga u 01.30 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Pazin poziv pogibelji od posade ribarskog broda naziva „Bakul“, dužine 10 metara, hrvatske zastave, koji se nasukao na otok Trumbuja u Medulinskome zaljevu, o čemu su obaviješteni djelatnici nadležne Lučke kapetanije Pula koji su odmah uspostavili kotakt sa posadom nasukane ribarice.

U komunikaciji sa zapovjednikom, ujedno i vlasnikom nasukane ribarice A.R., hrvatski državljanin, djelatnici pulske Kapetanije ustanovili su da brod zbog oštećenja trupa nastalog uslijed nasjedanja na morsko dno (dubina oko jedan metar) prima more u potpalublje te da su dva člana posade lakše ozlijeđeni, dok onečišćenje mora nije primjećeno, stoga je LK Pula prema poziciji nasukanja angažirala privatnu ribaricu iz Premanture kojom su članovi posade nasukanoga 'Bokula' trebali biti evakuirani, no, budući da je zapovjednik nasukane ribarice istovremeno u pomoć pozvao drugo plovilo (gliser), pomoć iz Premanture je otkazana, a svi članovi posade prevezeni su u Medulin.

Po pristanku u Medulin kod dvojice članova posade nasukane ribarice djelatnici Hitne medicinske pomoći HMP Pula utvrdili su lakše tjelesne ozljede u vidu ogrebotina i natučenosti.

Iz Lučke kapetanije Pula zapovjedniku i članovima posade nasukane ribarice naloženo je da sutra, 2. studenoga u službenim prostorijama pulske Kapetanije pristupe davanju izjava u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nezgode, a vlasniku nasukane ribarice također je naloženo u što kraćem roku obaviti komercijalno odsukavanje.