Rijeka: potpisan ugovor za uređenje priključnih cesta do putničkog terminala na lukobranu

U sklopu projekta obnove riječkog prometnog pravca Rijeka Gateway ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača i direktor GP Krk Josip Purić potpisali su danas ugovor za uređenje priključnih cesta pomorskom putničkom terminalu na riječkom lukobranu, vrijedan 3,3 milijuna kuna.

Troškove uređenja financirat će Lučka uprava i Grad Rijeka, pa su sporazum o sufinanciranju troškova potpisali ravnatelj Lučke uprave Bojan Hlača i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Uređenje priključnih cesta obuhvatit će područja kojim upravljaju Lučka i gradska uprava, a omogućit će bolje funkcioniranje i povezanost pomorskog putničkog terminala i dijela gradskih prometnica.

Obavit će se djelomična preregulacija prometa i promjena prometne signalizacije, odredit će se osnovna tehnologija prilaza vozila pomorskom putničkom terminalu i parkiranje za vrijeme čekanja na ukrcaj i iskrcaj vozila s terminala.

Radovi se financiraju iz zajma Svjetske banke, troškove dijele Lučka i gradska uprava, a rok završetka radova, za koje je bio raspisan javni natječaj, je tri mjeseca.

Ravnatelj Lučke uprave Bojan Hlača istaknuo je kako je riječ o važnom koraku u implementaciji Rijeka Gateway projekta, koji će doprinijeti razvoju lučkog i gradskog područja u središtu Rijeke.

Gradonečelnik Vojko Obersnel rekao je da se tim projektom pokazalo da Lučka i gradska uprava mogu konstruktivno surađivati, a ne se uvijek razilaziti. Razilaženje do kojeg je dolazilo logično je jer se Lučka uprava skrbi o lučkom području i poslovima, a on kao gradonačelnik nastoji štititi javni gradski interes i prostor.

Obersnel je najavio provedbu incijative u vezi s osnivanjem zajedničkog povjerenstva ili komisije Lučke uprave i Grada Rijeke u koju bi se uključili svi koji su zainteresirani za dovođene putničkih brodova za kružna putovanja u riječku luku.

Hlača je dodao da se mnogi antagonizmi mogu riješiti te da Lučka uprava već poduzima aktivnosti za dovođenje kruzera u riječku luku.


(Hina)



Pisane vijesti