Uspješno okončana pomorska potraga u Hvarskome kanalu

 

Opsežna koordinirana potražna akcija za nestalim Hrvatom trajala je gotovo cijele noći u Hvarskome kanalu te je jutros uspješno okončana pronalaskom nestaloga.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je koordiniranu potražnu akciju za hrvatskim državljaninom, I.V. koji je jučer, 23. rujna kasno popodne nestao tijekom plovidbe iz uvale Oskorušica, na otoku Hvaru prema Bolu, otok Brač.

O nestanku Hrvata Središnjicu je obavijestio njegov prijatelj nakon što nestali nije pristao u odredište do 21.00 sat, slijedom čega je MRCC Rijeka u koordinaciji sa nadležnom Lučkom ispostavom Split te Pomorskom policijom Split pokrenula potažnu spasilačku akciju na splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe za brodicom sa jednim članom posade. Putem obalnih radio postaja svi sudionici u pomorskome prometu obaviještavani su o nestalome te trajanju potražne akcije.

Prema izvještaju MRCC Rijeka koorinirana SAR - akcija u području Hvarskoga kanala započela je sinoć u 12.15 sati, a u potrazi su sudjelovali djelatnici LK Split i LI Milna sa službenim plovilima, dok se nedugo nakon početka potrage u akciju se uključilo i drugo raspoloživo plovilo PP Split, kao i tri privatne brodice.

Iako su vremenski uvjeti tijekom večeri i noći bili povoljni, potraga je u 02.00 sata privremeno prekinuta te je istim intenzitetom nastavljena jutros, 24. rujna u 06.00 sati, no s obzirom da tijekom cijele noći MRCC Rijeka nije zaprimila dojavu o pronalasku nestaloga niti njegove brodice, jutros u 07.00 sati u potragu je uključen i zrakoplov Obalne straže RH koji je obavio nekoliko preleta u poligonu potrage do 08.00 sati, kada su djelatnici Lučke ispostave Milna dojavili u Središnjicu o pronalasku nestaloga Hrvata, živoga i neozlijeđenoga kako pluta na vlastitoj brodici između Jelse i Sumartina.

U okviru očevida o uzrocima nestanka djelatnici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna utvrdili su da se nestanak dogodio uslijed havarije pogonskoga stroja koji je nestali, navodno, pokušao samostalno osposobiti za daljnju plovidbu.

Po okončanju očevida havarirana brodica otegljena je službenim plovilom splitske Kapetanije u polazišnu luku Oskorušica, čime je ova akcija uspješno okončana.