Turistkinja teško ozlijeđena u Silbi, na kupača naletio gliser kod Tkona

 

Jučer i danas Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture izviješteno je o dva teža stradavanja u pomorskoj nesreći, odnosno nezgodi, a koje su se dogodile u manje od 24 sata u zadarskom akvatoriju.

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su resorno Ministarstvo i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o teškome ozljeđivanju jedne osobe u pomorskoj nezgodi koja se dogodila jutros, 13. kolovoza u 06.50 sati u luci Silba.

Prema prikupljenim podatcima djelatnici zadarske Kapetanije utvrdili su da se nezgoda dogodila prilikom pristajanja brodice naziva „Yak2“, dužine 10 metara, talijanske zastave kojom je upravljao vlasnik M.B., čija je supruga C.B., oboje talijanski državljani, u trenutku pristajanja i privezivanja brodice ostala bez tri prsta na ruci. Naime, pretpostavlja se da je nesretna Talijanka pridržavala priveznu užad brodice koja su uslijed istezanja prikliještila šaku pri čemu je došlo do presijecanja tri prsta. Nakon nezgode Talijanka je ukrcana u katamaran naziva „Princ Zadra“ te je prevezena u Zadar gdje je zbrinuta na kirurgiji zadarske Opće bolnice. Otkinuti prsti talijanske nautičarke u trenutku nezgode pali su u more i nažalost nisu pronađeni. Očevid o uzroku ove pomorske nezgode je u tijeku.

Djelatnici zadarske Kapetanije također su izvijestili resorno Ministarstvo o težoj pomorskoj nesreći u kojoj je ozlijeđen ronilac uslijed naleta brodica, a koja se dogodila jučer, 12. kolovoza u Tkonu, otok Pašman. Dojavu o ovoj nezgodi djelatnici LK Zadar zaprimili su posredstvom Pomorske policije Zadar, a o događaju su obaviješteni djelatnici nadležne Lučke ispostave Biograd na moru, koji su isplovili na dojavljenu poziciju.

Očevidom na poziciji nesreće utvrđeno je da se nesreća dogodila oko 17.00 sati kada je gliser njemačke zastave, dužine 5,7 metara ukupne snage pogonskoga stroja od 74 kW, kojim je upravljao L.J., (rođen 1969. godine), njemački državljanin, prešao preko A.V. (rođen 1962. godine), slovenski državljanin, koji je u trenutku nesreće izronio na površinu mora pri čemu je zadobio teže tjelesne ozljede u predjelu koljena te je odmah potom hitno prevezen u zadarsku Opću bolnicu u daljnje medicinsko postupanje.

Očevidom na poziciji nesreće djelatnici Lučke kapetanije Zadar utvrditi će okolnosti ove teže pomorske nesreće.