Objavljen natječaj za Pelješki most

 

Povodom početka objave natječaja za izgradnju Pelješkog mosta s dijelom pristupnih cesta, čija ukupna vrijednost iznosi 525.947.820 milijuna eura, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković održali su konferencija za medije u prostorijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Uz resorne ministre na Konferenciji su sudjelovali pomoćnik ministra Marijo Klement, ispred Uprave za fondove EU, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić i Boris Majić, direktor Sektora EU projekata i programa.

Projekt „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“, kojim je predviđena izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta, a koji je ujedno i prva od tri faze projekta, planira se sufinancirati EU sredstvima u iznosu od 330 milijuna eura, odnosno 78,5 posto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova projekta, dok će preostalih 15 posto biti financirano sredstvima Republike Hrvatske.

Objavom natječaja za odabir izvođača radova na Pelješkom mostu i izgradnju pristupnih cesta označen je početak najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj financiranog iz fondova Europske unije i ujedno jednog od pet najvećih mostova u Europi.

„Prijava projekta je završena i dostavljena JASPERS-u, a do kraja godine imat ćemo odabranog izvođača. Početak radova na mostu i dijelu pristupnih cesta očekujemo početkom 2017. godine.“. - pojasnio je ministar Butković i dodao kako se nada da će sufinanciranje projekta iz fondova Europske unije potvrditi i Europska komisija.

„Pelješki most više nije samo želja ove ili one Vlade, Pelješki most je sada stvarnost! Objavom ovog natječaja u predviđenom roku pokazali smo da smo spremni za velike EU projekte koji su pred nama. Šest mjeseci trajat će cijeli postupak do ugovaranja izvođača, a Vlada će u međuvremenu donijeti i Odluku o financiranju ovog projekta.“. - izjavio je ministar Tolušić i naglasio kako je u proteklih pet mjeseci odrađen golem posao zahvaljujući suradnji i angažmanu ovih dvaju ministarstava i Hrvatskih cesta, kao nositelja projekta.

U razdoblju od 2016. do 2021. godine predviđene su tri faze projekta koje uključuju izgradnju pristupnih cesta mostu i izgradnju samog mosta Pelješac, izgradnju dionice ceste na Pelješcu (relacija Zaradeže - Prapratno) i izgradnju tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta - Doli).