Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture na 39. Međunarodnom skupu MIPRO 2016.

 

Petodnevni Međunarodni skup o informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici "MIPRO 2016" u srijedu je otvoren raspravom na temu neophodne digitalne transformacije poduzeća, kojom se, prema pretežitome stavu sudionika panel rasprave može osigurati troškovna učinkovitost poduzeća, uz naglasak da program državnih potpora za znanstvena istraživanja treba što prije donijeti, dok je reduciranje administrativnih barijera nezaobilazna zadaća.

Na ovogodišnjem skupu ispred Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sudjeluje pomoćnik ministra, Jure Šarić koji je u ime resornoga ministra Olega Butkovića u pozdravnom govoru sudionicima skupa istaknuo opredjeljenje Vlade RH za razvoj i ulaganja u suvremenu digitalnu infrastrukturu: „Iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime ministra Olega Butkovića te prenijeti njegove pozdrave organizatoru i sudionicima 39. Međunarodnog skupa MIPRO 2016., kojemu je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dugogodišnji tradicionalni pokrovitelj. Zadovoljstvo mi je ustvrditi kako je MIPRO u ova gotovo četiri desetljeća postao pravi hrvatski ICT brand – dinamično mjesto okupljanja predstavnika gospodarstva, znanosti, obrazovanja, regulatornih tijela, državne uprave i lokalne samouprave, koji svoja praktična znanja i iskustva iz različitih područja ICT-a i srodnih grana dijele i razmjenjuju na dobrobit razvoja gospodarstva i društva u cjelini. Upravo zbog toga skupovi MIPRO već niz godina uživaju i punu potporu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture koje na njima već tradicionalno predstavlja svoje prijedloge nacionalnih strategija, programa i zakonodavnih mjera iz područja elektroničkih komunikacija, i to osobito infrastrukture i usluga širokopojasnog pristupa.“. - istaknuo je pomoćnik ministra Šarić te dodao kako određivanjem Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture pokroviteljem skupa Vlada Republike Hrvatske dokazuje  svoju predanost daljnjem razvoju i ulaganjima u suvremenu digitalnu infrastrukturu, a sve kako bi Hrvatska u razdoblju do 2020. godine ostvarila zacrtane ciljeve iz Digitalne agende za Europu i uspješno provela inicijative iz Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta.

Uz pomoćnika ministra Juru Šarića u radu ovogodišnjega MIPRO-a ispred resornoga Ministarstva sudjeluje načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte, Krešo Antonović te Ivančica Urh, voditeljica Službe elektroničkih komunikacija koji su prethodnoga dana trajanja Skupa aktivno sudjelovali na okruglim stolovima organiziranim u sklopu III. Foruma o budućnosti UHF pojasa – digitalna zemaljska televizija i druga digitalna dividenda, odnosno rasprave o Financiranju izgradnje mreža za širokopojasni pristup gdje ne postoji komercijalni interes korištenjem europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI). Nakon plenarnog dijela skupa u okviru ovogodišnjeg MIPRO-a održan je II. Hrvatski forum o upravljanju internetom (II. CRO-IGF) na kojem su u vidu otvorenog dijaloga o aktualnim temama upravljanja internetom raspravljali zainteresirani dionici, prema modelu globalne IGF inicijative, kao predstavnici javne uprave, industrije, akademske zajednice te civilnog društva i korisnika interneta. U sklopu ovoga Foruma održane su tri panelne rasprave – "Ljudska prava na internetu / zaštita djece na internetu", "Otvoreni podaci javne uprave" i "Mrežna neutralnost", te prezentacija "Arbitražni sporovi u .HR domenskom prostoru", na kojima su sudjelovali pravobraniteljica za djecu, povjerenica za informiranje, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave, Pravnog fakulteta i Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d., operatora VIPnet d.o.o., udruge HROpen i udruge civilnog društva iz Slovenije, a u uvodnom dijelu Forum su pozdravili gosti iz Internetske korporacije za dodijeljene domene i brojeve (ICANN) – Lousewies Van Der Laan, članica Odbora ICANN-a i Andrea Beccalli, menadžer zadužen za europske dionike u ICANN-u. Voditelj skupa bio je Zdravko Jukić, član Vijeća HAKOM-a, a sve rasprave na Forumu moderirao je Krešo Antonović iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

U sklopu ovogodišnjeg MIPRO-a održavaju se mnogobrojne radionice, okrugli stolovi, forumi i seminari na temu ICT trendova u industriji, znanosti, obrazovanju i javnoj upravi, a značaj ovogodišnjega skupa, kako na području Hrvatske, ali i Europe, potvrđuje više od tisuću sudionika iz trideset zemalja svijeta, koji su nastupili sa ukupno 370 prezentiranih radova.


PRILOG

Krešo Antonović, Sektor elektroničkih komunikacija i pošte: "Strategija prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz" (.pdf)
Ivančica Urh, Sektor elektroničkih komunikacija i pošte: "Nacionalni NGN plan" (.pdf)
II. CRO-IGF FORUM - Program (.pdf)
Anamarija Musa, Povjerenica za informiranje: "Otovoreni podaci - okvir za razvoj novih proizvoda temeljem podataka javnog sektora" (.pdf))
Marko Jurić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu: "Arbitražni rješavanje sporova unutar .hr vršne domene" (.pdf)
Zdravko Jukić, HAKOM: "Mrežna neutralnost" (.pdf)