Ronilačka brodica potonula u pulskom akvatoriju, nema stradalih

 

Nitko od 17 članova posade srećom nije ozlijeđen uslijed potonuća ronilačke brodice nedaleko Pule.

U Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas, 5. svibnja u 13.30 sati Posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Pazin zaprimljen je poziv pogibelji od posade ronilačke brodice koja je naglo počela tonuti tijekom ronilačke ture oko 6 nautičkih milja od Pule, slijedom čega je Središnjica pokrenula akciju traganja i spašavanja u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom Pula, a putem obalnih radio postaja odaslan je poziv za uključenje u spasilačku akciju svim raspoloživim plovilima u blizini pozicije pomorske nesreće.

Prema dojavljenoj poziciji odmah su isplovila posada PP Pula, a kako je u trenutku dojave najbliže unesrećenima plovio ribarski brod naziva "Bendžo", hrvatske zastave, odmah je proslijedio na poziciju kamo je doplovio već u 14.10 sati te dojavio da su nitko od ronilaca nije ozlijeđen ida su svi osim voditelja brodice boravili u moru, dok je voditelj boravio na pramcu tonuće brodice koji se tada još održavao iznad površine mora. Nedugo potom na poziciju je slijedom radijske obavijesti o nesreći doplovio još jedan ribarski brod naziva „Krap“ te policijski službenici koji su odmah započeli sa izvlačenjem ronilaca iz mora na palubu policijskoga plovila, dok su djelatnici pulske Kapetanije proveli očevid na poziciji nesreće.

Prema prikupljenim podatcima ronilačka brodica hrvatske zastave, u vlasništvu pravne osobe iz Hrvatske, duljine 10,6 metara, pogonjena brodskim pogonskim strojem snage 236 kW iz za sada neutvrđenoga razloga počela je tonuti na navedenoj poziciji te je do dolaska spasilačkih posada potonula gotovo cijelom dužinom do razine pramca. U trenutku havarije na brodici se nalazilo 17 osoba, 2 talijanska, 7 njemačkih, 6 danskih i 2 hrvatska državljana.

Nakon što je utvrđeno da su svi članovi havarirane posade neozlijeđeni službenim policijskim plovilom prevezeni su u Pulu, a havarirana ronilačka brodica ubrzo u potpunosti potonula.

Djelatnici Lučke kapetanije Pula nakon što su utvrdili da nema onečišćenja mora vlasniku potonule brodice naložili su obaviti komercijalni izron i tegalj olupine sa pozicije potonuća u što kraćem mogućem roku. Saslušanje vlasnika potonule brodice i članova posade održati će se sutra, 6. svibnja u prostorijama Lučke kapetanije Pula u okviru započetoga očevida o uzrocima ove pomorske nesreće.