Nastavlja se istraga pomorske nesreće kod Primoštena

Primošten, 17. kolovoza 2011. - jedrilica 'Santa Pazienza' na suhome vezu u primoštenskoj marini još je predmet istrage djelatnika LK Šibenik o uzrocima pomorske nesrećeIstražno povjerenstvo imenovano od strane ministra vezano za jučerašnju pomorsku nesreću kod Primoštena u kojoj je smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara, tijekom današnjeg dana provodi istražne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti ove pomorske nezgode.

Ističemo da sukladno Pomorskom zakoniku i Pravilniku o istraživanju pomorskih nesreća u slučajevima većih pomorskih nesreća, a posebice onih s ljudskim žrtvama, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture imenuje istražno povjerenstvo radi utvrđivanja okolnosti i uzroka pomorske nesreće.

Do sudara je došlo kada je iz još neutvrđenih okolnosti motorna 12 metarska jahta „Santa Marina“ udarila u lijevi krmeni dio 12 metarske jedrilice „Santa Pazienza“ u predjelu kokpita prilikom čega je dvoje talijanskih državljana izbačeno u more i smrtno stradalo.

Prema vinjeti, jedrilicom je upravljao Francesco Salpietro iz Padove, dok se identitet usmrćene ženske osobe utvrđuje.

Prema iskazu T.H. jahta „Santa Marina“ kretala se iz smjera Tribunja prema Hvaru u smjeru jugo-istok pokraj otoka Maslinovik, a u smjeru sjeveroistoka prema Primoštenu kretala se jedrilica „Santa Pazienza“ što potvrđuju i snimke pomorskogPrimošten, 17. kolovoza 2011. - motorna jahta 'Santa Marina' na suhome vezu u primoštenskoj marini podvrgnuta je daljnjim istražnim radnjama o uzrogu pomorske nesreće u kojoj je sudjelovala radarskog sustava Ministarstva mora.

Zapovjednik motorne jahte „Santa Marina“ T.H. posjeduje dozvolu za zapovjednika jahte B kategorije izdane od splitske lučke kapetanije, koja je valjana do 7. prosinca o.g. Sa predmetnim uvjerenjem imenovani je ovlašten upravljati svim jahtama  od 100 BT do 500 BT neovisno o području plovidbe kao i svim brodicama za osobne i gospodarske potrebe, pa tako i predmetnom jahtom. Obavljen je i alko test zapovjednika „Santa Marina“ koji je pokazao da zapovjednik nije bio pod utjecajem alkohola, kao ni njegova suputnica A.Đ.

Uz Ministarstvo mora, istragu provodi i policija.

Daljnje saslušanje od strane povjerenstva još uvijek nije obavljeno zbog kriminalističke obrade T.H. koja je u tijeku.



Pisane vijesti