EBRD će zajmom od 250 milijuna eura financirati operativno i financijsko unaprijeđenje Hrvatskih autocesta

 

Vlada RH na današnjoj je Sjednici prihvatila Izvješće ​​​o vođenim pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za financiranje projekta restrukturiranja poduzeća Hrvatske autoceste d.o.o. (HAC), društva s ograničenom odgovornošću za upravljanje, građenje i održavanje autocestama u 100%-tnom vlasništvu RH u iznosu od 250 milijuna eura.

Vlada je Izvješće prihvatila sukladno članku 31. stavku 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 150/11 i 119/14), a u vezi s člankom 12. stavkom 1. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora (Narodne novine, br. 28/96).

Ugovor o zajmu supotpisali su Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju i Davor Mihovilić, predsjednik Uprave HAC-a.

Hrvatska Vlada je za realizaciju zajma dala državno jamstvo te je Ugovor o jamstvu s hrvatske strane potpisao ministar financija, Zdravko Marić u nazočnosti ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića.

"U sklopu tog zajma predviđena su sredstva i za restrukturiranje Hrvatskih autocesta i mogućnost uvođenja novog sustava naplate. Dio sredstava će se koristiti i za otpremnine odnosno kompletno restrukturiranje koje će se provesti u tvrtkama. To je vrlo pozitivan zajam s kamatom od jedan posto.". - rekao je ministar Oleg Butković nakon održane sjednice Vlade na kojoj su potpisana jamstva za realizaciju EBRD-ovoga zajma.

Zajam ima državno jamstvo te će biti plasiran u dvije tranše. Iznos prve tranše zajma od 200 milijuna eura koristiti će se za refinanciranje dijela duga HAC-a, također pod državnim jamstvom, ali po povoljnijim uvjetima uz dužu ročnost., dok će se druga tranša u iznosu od 50 milijuna eura moći koristiti za financiranje operativnih poboljšanja i unaprijeđenja učinkovitosti, te ujedno pomoći u pripremi društva za moguću privatizaciju, ovisno o strateškoj odluci Vlade Republike Hrvatske.

Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju, prigodom potpisivanja Ugovora o zajmu rekla je da je EBRD sudjelovao u financiranju izgradnje i modernizacije nekolicine dionica hrvatskih autocesta upravo u suradnji sa HAC-om: „Hrvatska je kroz opsežan investicijski program u zadnjih dvadeset godina uložila značajna sredstva u cestovnu infrastrukturu. Zajam EBRD-a prate i bespovratna donatorska sredstva tehničke pomoći namijenjena za izradu plana unaprijeđenja operativnog poslovanja. Sredstva EBRD-ovog kredita osiguravaju jednom dijelom dugoročno financiranje cestovnog sektora te omogućiti unaprijeđenje učinkovitosti poslovanja.“. - reka je direktorica Jelušić Kašić.

Davor Mihovilić, predsjednik Uprave HAC-a izjavio je da je HAC-u ovaj ugovor s EBRD-om  iznimno važan budući da će se u sklopu Ugovora ne samo refinancirati dio kreditnih obveza nego i  provesti korporativno restrukturiranje te postaviti zdrave temelje budućega poslovanja te je izrazio zadovoljstvo što je EBRD i ovaj put prepoznao HAC kao partnera ne samo u smislu financiranja projekata već i kao partnera u pripremi i provođenju projekata.

Restrukturiranje HAC-a financirat će se kreditom EBRD-a koji se odobrava na rok od 15 godina, i uz kamatu u visini 6-mjesečnog EURIBOR-a uvećan za 1 posto marže. HAC-u u ovoj godini na naplatu stiže 580 milijuna eura glavnica i kamata kredita. Zajam se odobrava na rok od 15 godina, s počekom od 2 godine i kamatom 6-mjesečni EURIBOR uvećan za 1 posto marže s mogućnošću fiksiranja kamata.