Brojna oštećena i nasukana plovila u nevremenu koje je zahvatilo istarski akvatorij

 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvješteni su o velikim štetama koje su pričinjene uz obale istarskih gradova koji su se našli na udaru jakoga nevremena u ranim jutarnjim satima 10. veljače.

Olujni vjetar i veliki valovi pogodili su rovinjske i porečke gradske obale pri čemu je pričinjena velika materijalna šteta na brodicama i brodovima koji su boravili na sidrištima u predjelu udara nevere.

Lučka ispostava Rovinj nakon obavljenih akcija spašavanja brodica i plovila i temeljem prvih očevidnih radnji na pozicijama brojnih pomorskih nezgoda izvjestila je Središnjicu da su  pričinjene štete u rasponu od potonuća do manjih oštećenja na oko 25 brodica, dok je jednom brodu u gotovo cijeloj bočnoj dužini otkinuta oplata.

Djelatnici Lučke ispostave Poreč također su dojavili o brojnim štetama na plovilima uslijed brojnih nezgoda koje su se događale tijekom olujnoga nevremena. Djelatnici porečke Ispostave također su izvjestili o obavljenoj potražnoj akciji za motornim drvenim brodom naziva "Regata", hrvatske zastave i u vlasništvu hrvatskoga državljanina, koji se pod udarima snažnoga vjetra i valova otrgnuo sa veza i otplutao od mjesta sidrišta. Nedugo nakon nestanka brod je pronađen nasukan na obali Rta Materada, odnosno, po dolasku napoziciju nasukanja djelatnici Lučke ispostave Poreč utvrdili su da je brod u potpunosti uništen na način da je prepolovljen, vjerojatno pod udarima velikih valova, tako da je na predmetnoj poziciji pronađen nasukan pramčani dio broda, dok krmeni dio, u kojemu je smješten pogonski stroj i spremnici goriva, nije pronađen te je u dogovoru sa vlasnikom broda angažiran tim profesionalnih ronilaca kako bi proveli podmorsku potragu za ostatcima nasukanoga broda.

Lučka kapetanija Pula za ostale pripadajuće ispostave unuatar kapetanijskoga djelokruga također je izvjestila o angažiranost uslijed velikoga broja oštećenih plovila, a njihov broj za još trenutno ne zna. Okvirni broj znati će se nakon što svi vlasnici plovila izvrše prijave pomorskih nezgode u nadležnu pulsku Kapetaniju ili ispostave.