Sanirano manje onečišćenje mora nastalo uslijed naplavljivanja i potonuća brodice u Jazinama

 

Lučka kapetanija Zadar izvjestila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o manjem ončeišćenju mora u zadarskoj luci, slijedom potonuća brodice iz koje je iscurilo pogonsko gorivo.

Lučka kapetanija Zadar zaprimila je jučer 5. listopada 2015. u 14.35 sati posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Zadar dojavu o potopljenome plovilu iz kojega se širi onečišćenje morskom površinom u gradskoj uvali Jazine.

Djelatnici zadarske Kapetanije slijedom dojave isplovili su na navedenu poziciju, gat 3, vez 36 u Jazinama gdje su ustanovili potpuno potonuće brodice dužine 5,9 metara, luke upisa Zadar iz čijega spremnika je istjecalo pogonsko gorivo tipa 'diesel' uzrokujući manje površinsko onečišćenje mora. Budući da je nedugo prije dojave o potonuću ove brodice na gradskome području padala jaka i dugotrajna kiša, utvrđeno je da je brodica potonula zbog oborinskoga naplavljivanja. Na plovilu u trenutku potonuća nije bilo posade te su djelatnici Lučke kapetanije Zadar o događaju obavijestili Županijsku lučku upravu Zadar, čiji djelatnici su sanirali onečišćenje u gradskoj luci te stupili u kontakt sa vlasnikom potonule brodice, D.Š., hrvatski državljanin, sa kojim su imali obaviti daljnja postupanja vezano uz plovilo koje je potonulo tijekom boravka na vezu gradske luke.

Budući da su djelatnici Lučke kapetanije Zadar u ovome slučaju utvrdili vremenske neprilike kao višu silu koja je uzrokovala nezgodu potonuća plovila te time i posljedično manje onečišćenje mora, prema vlasniku brodice nije pokrenuto prekršajno postupanje, već mu je izdan nalog za komercijalni izron potonule brodice, što je isti obavio danas, 6. listopada u 9.30 sati.