Ministar Siniša Hajdaš Dončić obišao cestovne i željezničke projekte u gradu Sisku

 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas cestovne i željezničke projekte na području grada Siska. U obilasku su sudjelovali i gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, pomoćnik ministra Igor Cigula, član Uprave Hrvatskih autocesta Marijan Sente, član Uprave Hrvatskih cesta Nenad Maljković te član Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković.

Radni posjet Sisku ministar Hajdaš Dončić započeo je obilaskom radova rekonstrukcije i dogradnje državne ceste D36, odnosno Zagrebačke ulice u ukupnoj duljini od 1400 metara. Ovom investicijom Hrvatskih cesta predviđena je izgradnja drugog (južnog) i rekonstrukcija postojećeg (sjevernog) kolnika prometnice na dijelu od spojne do državne ceste D37. Uz radove na glavnoj trasi, projekt obuhvaća i izgradnju raskrižja na križanjima s Odranskom i Čuligovom ulicom, kod Kauflanda te gradnju kružnog toka Bakranova ulica - most.  Ugovorena vrijednost radova iznosi 32,7 milijuna kuna (bez PDV-a).

Posjet Sisku ministar Hajdaš Dončić nastavio je obilaskom projekta rekonstrukcije Željezničkog kolodvora, a kojim je planiran remont 1., 2. i 4. kolosijeka, izgradnja sustava odvodnje i drenaže, radovi na otočnom peronu s nadstrešnicom, rasvjetom i pristupnim stubištem te instalacija dizala za slabo pokretne osobe. Izvršit će se i rekonstrukcija signalno – sigurnosnih uređaja i kontaktne mreže te ugraditi nove telekomunikacijske instalacije. Vrijednost ove investicije procjenjuje se na 42 milijuna kuna.

Ministar je obišao i vrijedno arheološko nalazište iz rimskog razdoblja, a koje je otkriveno tijekom radova na remontu 2. kolosijeka željezničkog kolodvora 2013. godine. Riječ je o dijelovima rimskog foruma koji će se prema zahtjevu Ministarstva kulture izmjestiti u zoni pothodnika.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček izrazila je zadovoljstvo ukupnom dinamikom radova na cestovnim i željezničkim projektima na području grada i okolice s posebnim osvrtom na rješavanje pitanja nastavka radova na Željezničkom kolodvoru u Sisku, a koji su, podsjetimo, zaustavljeni zbog arheoloških iskopina pronađenih na lokaciji 2. kolosijeka. Naime, Hrvatski restauratorski zavod izabran je za izvođača radova na premještanju dijela spomenutih nalaza u halu Hrvatskih željeznica čime su stvoreni uvjeti za skorašnji nastavak radova na rekonstrukciji najveće sisačke željezničke postaje, kao i konačni dovršetak obnove pruge između Siska i Grede.

Od cestovnih projekata gradonačelnica je podsjetila na važnost izgradnje „Novog kupskog mosta“, usporednog sa željezničkim, a za koji je u tijeku izrada studija utjecaja na okoliš. Naime, očekuje se da će tijekom 2016. godine biti gotova sva dokumentacija do razine lokacijske i građevinske dozvole, te da će se ići u odabir izvođača radova. Nadalje, stekli su se uvjeti da se u plan Hrvatskih cesta za 2016. godinu uvrsti izrada dokumentacije za „Odranski most“, njemu pripadajući rotor i spoj ceste, a kako bi se krenulo u rješavanje drugog najvećeg prometnog problema grada Siska.

Tijekom 2016. godine provest će se i sanacija „Mosta Gromova“ te „Galdovačkog mosta“, a sve u sklopu sveobuhvatnog projekta sanacije mostova Hrvatskih cesta, a koji su za to prethodno odabrani.

Za iduću je godinu najavljeno i proširivanje skretanja prema južnoj industrijskoj zoni „Novo Pračno“, a koje je podsjetimo iznimno važno za privlačenje i dolazak novih ulagača.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić najavio je i skorašnje puštanje u promet dionice sisačke autoceste od čvora Velika Gorica do Jakuševca, koja će Siščanima za još 15-tak minuta skratiti putovanje do Zagreba. Jednako tako, najavio je ministar, HŽ Infrastruktura će krenuti s radovima obnove još preostalih desetak kilometara pruge na relaciji prema Zagrebu, kako bi cijelu dionicu osposobila za putovanje većim brzinama.