Dvoje njemačkih turista spašeno iz prevrnutog kajaka kod Sukošana

 

Njemački turisti u malome plovilu na jedro pod jakim udarima južnoga vjetra prevrnuli su se nedaleko sukošanske marine.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer, 15. rujna u 10.25 sati posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Zadar dojavu od voditelja plovila u vlasništvu domaće charter tvrtke o dvije osobe u moru uz prevrnuto manje plovilo ispred marine u Sukošanu, a kako su pokušaji izvlačenja brodolomaca iz mora bili bezuspješni zbog jakih udara juga, Središnjica je nesreći obavijestila Lučku kapetaniju Zadar čije plovilo je odmah isplovilo u spasilačku akciju, dok je kopnenim putem prema dojavljenoj poziciji upućeno vozilo sa djelatnicima Hitne medicinske pomoći Zadar.

U međuvremenu je MRCC Rijeka zaprimila dojavu da su brodolomci ipak izučeni iz mora na charter plovilo kojim su potom prevezeni u sukošansku marinu. Dvoje spašenih brodolomaca odmah su preuzeli djelatnici HMP-a Zadar koji su im ustanovili opću iscrpljenost i pothlađenost tijekom boravka u moru, no srećom nisu zadobili tjelesne ozljede.

Djelatnici Lučke kapetanije Zadar očevidom su utvrdili da su dvoje brodolomaca, muškarac i žena, oboje njemački državljani, jučer ujutro isplovili sa manjim plovilom tipa kajak bez registracije, opremljen manjim jedrom i veslom na plovidbu kada ih je nedaleko navedene pozicije zahvatilo jako jugo pod čijim naletom se malo plovilo ubrzo i prevrnulo.

Budući da je ustanovljeno kako njemački brodolomci nisu pretrpjeli nikakve ozljede, niti je zabilježeno ikakvo onečišćenje mora, zadarska Kapetanija obustavila je daljnja postupanja čime je ova akcija okončana u 10.40 sati.