Spasilačke i potražne akcije poduzete duž cijele obale

 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je od jučer ujutro nekoliko spasilačkih i potražnih akcija na moru u cijeloj dužini hrvatske obale.

Prva pomorska nezgoda dogodila se jučer kada se vjerojatno prekrcano plovilo potopilo u šibenskom akvatoriju, naime, djelatnici Lučke kapetanije Šibenik slijedom dojave u 11.30 sati isplovili su na poziciju nesreće u Prvić Luku gdje su utvrdili su da je tijekom transporta neutvrđenoga broja putnika plovilom tipa gajeta, hrvatske zastave, na navedenoj poziciji nešto iza 11.00 sati došlo do potonuća gajete. Srećom, u ovoj pomorskoj nezgodi nitko od putnika, svi mađarski dražavljani, niti od članova posade nije ozlijeđen. Na poziciji potonuća nema onečišćenja mora, a očevid o uzrocima nezgode provode djelatnici šibenske Kapetanije.

Na šibenskom području nadzora sigurnosti plovidbe jučer se dogodila još jedna pomorska nesreća u kojoj je ozlijeđena ženska osoba prilikom nasukanja plovila na obalu. Poziv pogibelji djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su jučer u 16.40 sati od članova posade motorne jahte čijim se pripadajućim vodenim skuterom njihova članica posade nasukala na obalu uvale Medoš, otok Kaprije, pri čemu je zadobila tjelesne ozljede. Djelatnici Lučke kapetanije Šibenik isplovili prema dojavljenoj poziciji, dok je istovremeno posada češke jahte upućena da stradalu članicu posade prevezu u Šibenik, gdje ih je već ćekao tim djelatnika Hitne medicinske pomoći koji su ozlijeđenu Čehinju preuzeli u daljnje medicinsko postupanje. Na poziciji nesreće djelatnici šibenske Kapetanije utvrdili su da je češka državljanka (rođena 1981. godine), ujedno članica posade motorne jahte naziva „Road“, dužine 22 metra, češke zastave, upravljala motornim vodenim skuterom (jet - ski) te je iz za sada neutvrđenoga razloga izletjela na obalu pri čemu je zadobila srećom lakše tjelesne ozljede. Jet – ski pripada navedenoj češkoj motornoj jahti koja trenutno boravi na vezu u marini Mandalina, do okončanja očevidnog postupka.

Slijedeća pomorska nesreća dogodila se također jučer, 12. kolovoza u riječkom akvatoriju. Djelatnici MRCC Rijeka u 22.20 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Rijeka zaprimili su dojavu da se na stranoj jedrilici u malološinjskom akvatoriju nalazi životno ugrožena osoba, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa nadležnom Lučkom ispostavom Mali Lošinj te djelatnicima ŽC 112 Rijka koordinirala hitan medicinski transport. S obzirom na hitnost situacije za transport je angažiran privatni gliser kojim je pacijent, talijanski državljanin (rođen 1932. godine) prevezen sa pozicije sidrišta jedrilice u uvali Studena, Sv. Jakov, Mali Lošinj u Rijeku, gdje su ga u medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći dalje u riječki KBC, čime je ova akcija uspješno okončana.

Sinoć u 20.30 sati MRCC Rijeka zaprimila je dojavu djelatnika Lučke kapetanije Pula, odnosno nadležne Lučke ispostave Poreč o nasukanju glisera tipa „Bayliner“, duljine 9 metara na poziciji Bili Škoj, nedaleko hotela Delfin, gdje su djelatnici porečke Ispostave isplovili odmah po dojavi. Na poziciji nesreće utvrđeno je da nitko od pet članova posade srećom nije ozljeđen, a nije uočeno niti onečišćenje mora. Djelatnici Lučke ispostave Poreč voditelju plovila naložili su komercijalno odsukavane koje se ima obaviti danas, 13. kolovoza tijekom dana.

Posljednja dojava u MRCC Rijeka zaprimljena je sinoć u 21.30 sati od djelatnika Lučke kapetanije Dubrovnik koji su isplovili u potražnu akciju slijedom dojave o dvoje nestalih stranih državljana koji su tijekom jučerašnjega dana otplovili u smjeru Molunta unajmljenom brodicom luke upisa Cavtat. Kako se nestali nisu pojavili do večernjih sati Središnjica je u koordinaciji sa dubrovačkom Kapetanijom i Pomorskom policijom Dubrovnik pokrenula potražnu akciju na predjelu Molunta, područje ispod konavoskih stijena te akvatorij prema rtu Oštra, noćas do 3.10 sati, te je potraga nastavljena jutros, 13. kolovoza. Nedugo po nastavku potražne akcije kod Molunta dvoje nestalih stranih državljana samostalno se javilo na službeno plovilo dubrovačke Kapetanije živi i zdravi. Prema njihovoj izjavi oni su se jučer uputili prema Crnoj Gori no putem im se dogodila havarija pogonskoga stroja te ih je drugo strano plovilo koje je plovilo u smjeru Crne Goru uzelo u tegalj te su po pristajanju u Crnu Goru našli kopneni prijevoz u Molunat. Središnjica je potom obustavila potražnu akciju, dok djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik u okviru očevidnih radnji utvrđuju navode stranih državljana.