Lučka kapetanija Rijeka provela akciju "Sigurnost na moru 2015"

 

Akcija pojačanog nadzora pomorskog prometa „Sigurnost na moru 2015“ provedena je tijekom jučer, 18. srpnja tijekom dana u riječkom akvatoriju.

Nadzor sigurnosti pomorskoga prometa djelatnici Lučke kapetanije Rijeka proveli su na širem području nadzora riječkoga arhipelaga u koordinaciji sa nadležnim lučkim ispostavama sa šest službenih plovila, kojima je tijekom akcije preplovljeno ukupno 270 nautičkih milja.

U okviru provedenoga nadzora obavljen je 91 pregled plovila, od toga 47 domaćih te 44 strane brodice, odnosno jahte. Sankcionirano je 28 prekršitelja i to u najvećem broju, nažalost, zbog nepoštivanja ograničenja najviše dozvoljene brzine plovidbe, odnosno zbog glisiranja, dok su ostali sudinici u pomorskom prometu sankcionirani zbog nedostatka propisane potrebne opreme na plovilu te zbog nepotpune dokumentacije, a nekoliko kazni izrečeno je i zbog plovidbe preblizu obale.

Izrečenim kaznama od prekršitelja je naplaćeno 14.100,00 kuna.

Djelatnici riječke Kapetanije u okviru jučerašnje akcije obavili su i nadzor pomorskoga dobra, odnosno pregled dva kupališta na riječkome području gdje nisu uočene nikakve nepravilnosti.

Lučka kapetanija Rijeka po okončanju provedenog nadzora nastavlja i dalje sa akcijom „Sigurnost na moru 2015“, kojoj je svrha i cilj, osim sankcioniranja prekršitelja u pomorskome prometu i podizanje plovidbene sigurnosti kroz provođenje što brojnijih nadzora, koji u konačnici djeluju i preventivno na sve sudionike u smislu poštivanja sigurnosnih propisa, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada pomorski promet izrazito pojačan.