Održana prezentacija projekta „Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split - Kaštela“

 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sudjelovao je danas na prezentaciji projekta „Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split - Kaštela“. Direktor Zračne luke Split Lukša Novak održao je prezentaciju planova rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala, a tom je prilikom prezentirao i dobre rezultate poslovanja u 2014., te poslovne planove za 2015. godinu.

Prigodom obraćanja prisutnima ministar Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako je projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala Zračne luke Split - Kaštela od iznimnog značaja za Splitsko - dalmatinsku županiju, te je tom prilikom pohvalio upravu zračne luke, koja je odradila dobar posao, kvalitetno pripremajući dvije i pol godine projektnu dokumentaciju. Također, najavio je kako će radovi na projektu početi u kasnu jesen ili ranu zimu ove godine, te naglasio kako se završetak projekta očekuje za dvije i pol godine.

„Zahvaljujući ovom projektu osvježit će se sam izgled zračne luke, te će se povećati kvaliteta pružanja aerodromskih sadržaja i usluga, kako za putnike, tako i za zračne prijevoznike, što će svakako utjecati na povećanje prometa.“ - zaključio je ministar Hajdš Dončić.

Direktor Zračne luke Split Lukša Novak zahvalio se na dolasku ministru, te predstavnicima vlasnika zračne luke, te rekao: „Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku Uniju ostvareni su pozitivni učinci na fizičke i financijske pokazatelje poslovanja. Od 2009. godine bilježimo kontinuirani rast od 10% godišnje, te očekujemo da će se taj pozitivan trend rasta nastaviti i u budućnosti. Postojeći trend rasta naravno treba zahvaliti i činjenici da je grad Split posljednjih nekoliko godina postao izuzetno atraktivna tursitička destinacija.“

Projektom „Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split - Kaštela“  za 34,5 tisuće četvornih metara povećat će se površina terminala koji će moći primiti 3,5 milijuna putnika godišnje. Za 35,5 tisuća četvornih metara povećat će se i prostor parkinga za automobile i autobuse s pripadajućim sadržajima, autobusnim terminalom i uredima za rent-car agencije povezan pješačkim mostom s putničkim terminalom.

Ulaganjima će se poboljšati razina usluge putnicima i primjena EU standarda za međunarodni granični prijelaz sukladno Schengenskom sporazumu. Ukupna vrijednost investicije je 455 milijuna kuna od čega je 130 milijuna osigurano iz vlastitih sredstava, a ostatak će se financirati iz kredita razvojnih banaka. Zračna luka Split građevinsku dozvolu očekuje tijekom srpnja nakon čega ide u raspis natječaja za izvođenje radova.

Zračna luka Split je u 2014. godini imala 1.752.657 putnika, do sada najveći promet u svojoj povijesti, čime je ostvarila rast za 11 posto i druga je zračna luka po prometu putnika u Hrvatskoj. Ukupni prihod za 2014. godinu iznosio je 245.534.306 kuna, odnosno 14 posto je  viši u odnosu na 2013. godinu. Ostvarena je bruto dobit od 64.317.987 kuna. Za 2015. godinu ZL Split planira povećanje prometa putnika za šest posto, odnosno 1.860.000 putnika više nego lani, te povećanje prihoda na 261.000.000 kuna.

Na ZL Split prometuje 50 zrakoplovnih kompanija, koje je povezuju sa 100 destinacija.