Manji sportski zrakoplov pao u more kod Vodica, u Velebitskom kanalu spašen češki turist

 

Na šibenskom području nadzora sigurnosti plovidbe jučer je poduzeta akcija spašavanja uslijed pada manjeg zrakoplova u more, dok je na zadarskom području organizirana akcija spašavanja za češkim turistom čije plovilo je bura nekontrolirano nosila Velebitskim kanalom.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 8. lipnja u 16.51 sati zaprimila je poziv pogibelji od očevidca pada manjega zrakoplova u more nedaleko Vodica, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenula akciju spašavanja. Incident se dogodio na poziciji u moru ispred hotela Olimpija u Vodicama, a do dolaska djelatnika šibenske Kapetanije na poziciju, unesrećenog ali srećom neozlijeđenoga pilota iz olupine zrakoplova već su izvukli članovi posade privatne brodice koja je plovila najbliže poziciji pada, a pomogli su im i paraglajderi sa obližnje plaže.

Nakon pregleda olupine na poziciji nezgode te uzimanja izjava očevidaca nesreće, djelatnici šibenske Kapetanije ustanovili su da nema onečišćenja mora te su organizirali tegljenje olupine na obalu gdje je utvrđeno kako se radi o manjem sportskom zrakoplovu tipa „Tucano Ferrari“, kojim je upravljao pilot T.G. (rođen 1988. godine), hrvatski državljanin.

O ovom incidentu Središnjica je obavijestila Pomorsku policiju Šibenik, OKC Šibensko - Kninsku, NPCPP Zadar te Oblasnu kontrolu letenja Zagreb, dok će očevidne radnje o uzrocima pada zrakoplova provoditi nadležna Agencija.


Slijedeća dojava u MRCC Rijeka zaprimljena je također jučer u 18.00 sati od djelatnika Lučke kapetanije Zadar, koji su zaprimili poziv pogibelji za plovilo u Velebitskome kanalu posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Zadar, slijedom čega je pokrenuta akcija traganja i spašavanja u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Starigrad - Paklenica.

Djelatnici starigradske Ispostave i zadarske Kapetanije službenim plovilima površinski su pretraživali more u Velebitskome kanalu od Ražanca do Novskoga ždrila, a tragalo se za gostom starigradskog auto - kampa koji je rano poslijepodne manjom brodicom jedrio Velebitskim kanalom, no kako su se ubrzo pogoršali vremenski uvjeti sa jakim udarima bure i pod utjecajem morskih struja turist nije mogao upravljati plovilom te se nastavio nekontrolirano kretati kanalom.

Nedugo nakon početka ove akcije spašavanja u Središnjicu je dojaveljno kako je nestali uočen nedaleko Vinjerca gdje su ga prihvatili lokalni ribari do dolaska djelatnika starigradske Ispostave i zadarske Kapetanije, koji su utvrdili da je spašeni R.K. (rođen 1969. godine), češki državljanin, srećom prošao neozlijeđen nakon što se otisnuo ploviti vlastitim plovilom tipa dvotrupni gumenjak sa jedrom, dužine 4,2 metra, a koje se pokazalo neadekvatno za plovidbu pod ekstremnijim vremenskim neprilikama na moru, uz očigledno ne poznavanje naprednijih nautičkih vještina. Spašeni češki turist u 20.45 sati prevezen je u Starigrad službenim plovilom starigradske Ispostave, a očevid o uzrocima ove pomorske nezgode zajednički su obavili djelatnici Lučke ispostave Starigrad – Paklenica i Lučke kapetanije Zadar.