Ministar Siniša Hajdaš Dončić u okviru radnog posjeta Istarskoj županiji posjetio Zračnu luku Pula

 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je u okviru svog radnog posjeta Istarskoj županiji posjetio Zračnu luku Pula, a koja je protekli mjesec upravo realizirala devet milijuna kuna vrijednu investiciju za pružanje boljih usluga putnicima i pripremu ulaska u sezonu 2015.

Otkako je 1989. godine sagrađena zgrada zračne luke u Puli, na njoj do sada nije bilo dodatnih ulaganja, neophodnih za podizanje kvalitete usluge zračne luke.

Tijekom posjeta ministar je obišao novu vatrogasnu zgradu koju je financiralo Ministarstvo u vrijednosti 3,6 milijuna kuna.

Direktor  Zračne luke Pula Svemir Radmilo predstavio je i novo realizirane projekte ulaganja, poput kompletno uređenog Travel value & duty free shopa vrijednog četiri milijuna kuna, napravljenog  u partnerstvu s njemačkom tvrtkom Heinemann, koja je ujedno investitor i glavni dobavljač robe u dućanu. Proširenje je obuhvatilo prethodnih 300 na sadašnjih 600 kvadratnih metara.

Prigodom obilaska direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo istaknuo je kako je Zračna luka spremna za nadolazeću sezonu, zahvaljujući uspješno realiziranim investicijama u projekte koji će svakako pridonijeti povećanju kvalitete pružanja usluga, a samim tim i povećanju prometa i broja putnika. Također, tom je prilikom rekao: „Samo ove godine bilježimo trend uvođenja novih linija, poput nedavno uvedene za Bristol od strane Thomsona, za  London Gatwick od strane Norwegian Air Shuttlea, a u idućem mjesecu bit će uspostavljena i linija  za Helsinki te  EasyJeta za London Gatwick  i Vuelinga za Rim.  Uvođenje novih linija svakako će utjecati na povećanje prometa.“

„Zračni sektor je sektor koji bilježi rast tijekom prošle godine, a također i u prvom kvartalu ove godine. Veseli me što ulaganja u obnovu i unaprjeđenje infrastrukture, te ulaganja u sigurnost zračne luke pridonose pozitivnim trendovima poslovanja koje Zračna luka Pula bilježi.  Ove godine Zračna luka Pula očekuje  400.000 putnika, a što je rast od pet posto u odnosu na prošlu godinu. Uvođenje novih linija, te dolazak poznatih avioprijevoznika poput tvrtke EasyJet značajno će utjecati na povećanje broja putnika. Ovom prilikom čestitao bi upravi Zračne luke Pula na uspješno realiziranim projektima.“, zaključio je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Ministar Hajdaš Dončić i direktor Zračne luke Radmilo obišli su i međunarodni terminal, koji je uređen sredstvima iz IPA Adriatic fonda. Dovršena je, naime, prva faza prilagodbe putničkog terminala za shengenski režim prometa. Ta je faza uključila dolazni terminal. U međunarodnom su dolasku i odlasku kompletno preuređeni toaleti za putnike u vrijednosti od 500 tisuća kuna. Druga će faza biti provedena nakon sezone, a odnosi se na unutarnji dio terminala. Ukupna je vrijednost investicije 4,5 milijuna kuna koju će Zračna luka financirati iz vlastitih sredstava. Obnovljena je i svjetlosna signalizacija, kablovi, transformatori i novi upravljački sklop uzletno sletne staze u ukupnom iznosu od 1,9 milijuna kuna.

Nakon obilaska međunarodnog terminala uputili su se i u obilazak okoliša zračne luke u čije je uređenje investirano 1,1 milijun kuna, a u rad je pušten i novi bio pročistač za otpadne vode, u što je Zračna luka Pula uložila 1,5 milijuna kuna.

Također, Zračna luka Pula radi i studiju razvoja za vremensko razdoblje od 2014.-2030. godine, čija vrijednost iznosi 4.051.342,00 kn, od kojih se 85% iznosa sufinancira iz fondova EU. Ugovor između Ministarstva i Zračne Luke potpisan je 23. prosinca, 2014. godine,  a studija bi trebala dati smjernice za daljnji razvoj infrastrukture i cjelokupnog poslovanja, s definiranim ciljevima i strategijom razvoja, kao osnovom opstanka na tržištu zračnog prometa.

FOTOGALERIJA