Završeni službeni pregovori o sklapanju Sporazuma između vlada Republike Hrvatske i Republike Koreje o zračnom prometu

 

Danas su u Dubrovniku završili službeni pregovori delegacija Republike Hrvatske i Republike Koreje o sklapanju Sporazuma između Vlade Republike i Vlade Republike Koreje o zračnom prometu.

Sklapanje ovog Sporazuma pretpostavka je uspostavi redovitih, izravnih letova između dviju država, budući se njime na cjelovit način regulira uspostava i odvijanje takvih letova. Sporazumom bi se hrvatskim, odnosno korejskim zračnim prijevoznicima, pojedinačno ili u suradnji, omogućilo obavljanje redovitih, izravnih letova po već unaprijed dogovorenim pravilima.

Pregovori su protekli u prijateljskom raspoloženju uz punu suradnju i razumijevanje obiju delegacija. Po završetku službenih pregovora voditelji obiju delegacija, Dan Simonić i Byung Hwa Chung, potpisali su zajednički zapisnik te parafirali dogovoreni tekst Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Koreje o zračnom prometu. Navedeni tekst Sporazuma će biti osnova za pokretanje daljnjih unutarnjih postupaka za sklapanje istog od strane obje države.

Također, Dan Simonić i Ki Dae Kim su kao čelnici zrakoplovnih vlasti potpisali Memorandum o sporazumijevanju kojim su definirane određene tehnničke pretpostavke vezane za provedbu Sporazuma, kao što su npr. kapaciteti i code - share dogovori.

Stupanjem na snagu ovog Sporazuma zračni prijevoznici određeni od hrvatske i korejske strane moći koristiti 7 tjednih frekvencija (po strani) prilikom obavljanja zračnih operacija 3. i 4. zračne slobode između bilo kojih točaka u obje države. Obje delegacije su se također obvezale što skorijem pokretanju internih postupaka za potpisivanje i stupanje na snagu ovog Sporazuma.

U pregovorima su uz resorna ministarstva sudjelovali i predstavnici Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo te zrakoplovne industrije (Croatia Airlines, Međunarodna zračna luka Zagreb, Zračna luka Duhrovnik, Korean Air, Asiana Airlines te Zračna luka Incheon).