Izgorjela i potonula jahta kod Makarske

Makarska, 18. srpnja 2011. - Makarska, 18. srpnja 2011. - oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Makarske prema Hvaru zapalila se 14 metarska jahta „Oko plavo", požar je iz neutvrđenih razloga buknuo u strojarnici, a pretpostavlja se da je gorivo na brodu u potpunosti izgorjelo prilikom eksplozije (Foto: Dražen Glavina)Pet osoba spašeno je s goruće 14 metarske jahte „Oko plavo“ sinoć oko 21 sat oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Makarske prema Hvaru. Nitko nije ozlijeđen, nema  onečišćenja morskog okoliša, a jahta je u 23.15 sati potonula.

Četiri ruska državljanina i zapovjednik, hrvatski državljanin, prekrcali su se s jahte u gumenjak, nakon čega ih je ribarska brodica oznake 14 SM, koja je bila u prolazu, doteglila do Sumartina.

Nakon dojave zapovjednika u 21.10 sati na poziciju su upućeni brodica Lučke ispostave Makarska, policijski brod „Zvir“ i vatrogasno plovilo „Sv. Florijan“, dok je eko brod tvrtke Cian bio u pripravnosti za slučaj onečišćenja morskog okoliša.

Trajekt „Pelješčanka“ na redovnoj liniji Makarska-Sumartin također je upućen na mjesto nesreće.

Na potonuloj jahti, pod hrvatskom zastavom, u vlasništvu tvrtke PBZ Leasing d.o.o., nalaziloMakarska, 18. srpnja 2011. - oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Makarske prema Hvaru zapalila se 14 metarska jahta „Oko plavo", gašenju je u kratkome vremenu pristupilo vatrogasno plovilo 'Sv. Florijan', dok je eko-brod tvrtke 'Cian' pristigao za slučaj djelovanja ukoliko dođe do onečišćenja mora (Foto: Dražen Glavina) se 800 litara dizel goriva u tankovima koji su u 22.40 eksplodirali, a na poziciji potonuća dubina mora je preko 60 metara.

Djelatnici Lučke ispostave Makarska, vatrogasci i policija i danas obilaze područje potonuća, no za sada nema znakova onečišćenja i istjecanja goriva.

Požar je iz neutvrđenih razloga buknuo u strojarnici, a pretpostavlja se da je gorivo na brodu u potpunosti izgorjelo prilikom eksplozije.

Obzirom da jahta ne ugrožava sigurnost plovidbe jer se nalazi na velikoj dubini, niti zasad nema tragova istjecanja goriva, najvjerojatnije se neće vaditi, no Lučka kapetanija Split konačnu odluku donijet će nakon razgovora s vlasnikom jahte.



Pisane vijesti