Na obnovljenoj pruzi Đurmanec - Rogatec HŽ Infrastruktura provodi niz akcija sigurnosti u prometu

 

HŽ Infrastruktura 18. prosinca od 11 sati na željezničko - cestovnome prijelazu u Đurmancu uz  policijske službenike provodi edukativno-preventivnu akciju »Vlak je uvijek brži« kako bi se školarci navikli na oprez kod prelaska željezničko-cestovnih prijelaza budući su nakon punih 12 godina od protekle nedjelje na ovoj obnovljenoj pruzi ponovo počeli vlakovi.

Istu akciju tvrtka HŽ Infrastruktura je organizirala i protekli tjedan, neposredno pred svečano puštanje prometa na obnovljenoj pruzi koja povezuje pogranična mjesta tog dijela Zagorja. U prošlotjednoj su akciji sudjelovala 82 džaka OŠ Đurmanec gdje su na licu mjesta imali priliku čuti sve o opasnostima hodanja uz prugu i na koji način prelaziti preko pruge na putu od kuće do škole. Učili su o prometnim znakovima, Andrijinom križu.

Školarci su pokazali visoku svijest o opasnostima koje vrebaju uz prugu, posebice sada kad će njome redovno prometovati vlakovi, a oni su se do sada navikli šetati prugom, ići u školu prugom, igrati se na pruzi i prelaziti prugu bez većeg opreza i straha da će naići vlak.

S djecom se razgovaralo i o opasnostima koje nosi igra uz prugu, penjanje na vagone, razgovaralo se o bontonu ponašanja na kolodvoru i u vlaku, a posebna pažnja polagana je na opasnosti koje nosi nošenje slušalica u prometu.

HŽ Infrastruktura iste akcije i radionice sa školarcima planira imati u područnoj školi u Hromcu za učenike od I. do IV. Razreda.
Željezničko - cestovni prijelaz u središtu Đurmanca samo je jedan od 12 željezničko - cestovna prijelaza na području općine. Osiguran je svjetlosno - zvučnom signalizacijom i polubranicima.

Tijekom 2015. HŽ Infrastruktura dodatno će osigurati željezničko - cestovni prijelaz kod OŠ Đurmanec svjetlosno - zvučnim signalima i polubranicima, što će uz poštivanje prometne signalizacije dodatno omogućiti jednostavniji i sigurniji prijelaz preko pruge i učenika i ostalih sudionika u prometu.

Suradnjom HŽ Infrastrukture i Općine Đurmanec tijekom 2016. planira se dodatno osigurati još jedan željezničko - cestovni prijelaz..