Hrvatski hidrografski institut nabavio podvodnu ronilicu vrijednu više od 100 tisuća eura kojom će istraživati more i podmorje Jadrana

 

Hrvatski hidrografski institut (HHI) je u okviru projekta „Prevencija onečišćenja mora zajedničkim djelovanjem“- JASPPer, nabavio podvodnu ronilicu (ROV) vrijednu nešto više od 100 tisuća eura, koja bi trebala provoditi istraživanja koja će pokazati utjecaje kanalizacijskih ispusta otpadnih voda na more u prekograničnom području Hrvatske i Crne Gore.

Istraživanja s podvodnom ronilicom (ROV) trebala bi započeti tijekom veljače 2015. godine  istraživačkim brodom HHI-a, kada će istraživači Hrvatskog hidrografskog instituta i Instituta za more i priobalje zajedno s prekograničnim partnerima, Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore te Institutom za biologiju mora iz Kotora obaviti podvodna istraživanja oko kanalizacijskih ispusta otpadnih voda Cavtat u Republici Hrvatskoj i Trašte u Crnoj Gori.

Djelatnici Hrvatskog hidrografskog instituta su prošli edukaciju o upravljanju ronilicom, a očekuje se da će istraživanje podvodnom ronilicom povezati oceanografske i hidrografske rezultate mjerenja hrvatskih i crnogorskih istraživača prema ujednačenoj metodologiji na području zaljeva Trašte (Kotor i Tivat) u Crnoj Gori. Na taj način će se javnosti osigurati zaključci o raspršenju zagađenja iz dvaju značajnih kanalizacijskih ispusta u pograničnom području tijekom i izvan turističke sezone.

Projekt „Prevencija onečišćenja mora zajedničkim djelovanjem“- JASPPer, financira se iz II komponente IPA programa - Prekogranična suradnja iz mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine.