HAKOM: U rad puštena nova nadogradnja Interaktivnog portala s kartom prikaza korištenja brzina širokopojasnog pristupa

 

Od danas je na HAKOM-ovim internetskim stranicama svim zainteresiranim građanima javno dostupan prošireni Interaktivni portal s kartom prikaza korištenja brzina širokopojasnog pristupa.

Karta obuhvaća prikaz podataka o ugovorenim brzinama (2 Mbit/s i većim) nepokretnog širokopojasnog pristupa kućanstava (tzv. take-up rate), a podaci su prikazani u obliku interaktivne karte do najnižih razina lokalne samouprave.

Nadogradnja Interaktivnog portala novom tematskom cjelinom “Prikaz korištenja brzina širokopojasnog pristupa” predstavlja novu funkcionalnost čija je svrha pomoć jedinicama lokalne samouprave u analizi korištenja brzina širokopojasnog pristupa na njihovom području. Na taj način može se pratiti ispunjenje ciljeva Digitalne agende na razini grada i općine u Hrvatskoj ili gradske četvrti grada Zagreba te identificirati uspješnost korištenja državne potpore i potpore iz fondova EU-a.

Podsjetimo, sukladno smjernicama Europske unije u Digitalnoj Agendi za Europu 2020. postavljeni su ciljevi da 2020. svim kućanstvima u Europskoj Uniji bude dostupan širokopojasni pristup s brzinama od najmanje 30 Mbit/s te da barem 50% kućanstava ima pretplatu na širokopojasni pristup s brzinama od 100 Mbit/s i više.

Kako bi se ti ambiciozni ciljevi i ostvarili, za gradnju pristupnih mreža s takvim brzinama pristupa bit će neophodno koristiti državne potpore i potpore iz razvojnih fondova Europske Unije.

Takve potpore su moguće samo na područjima gdje ne postoje pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) te nije prisutan ni komercijalni interes privatnih ulagača, odnosno operatora.

HAKOM je u tom smislu, a kako bi jedinicama lokalne samouprave olakšao pripremu projekata izgradnje širokopojasnih pristupnih mreža, prije godinu dana objavio prvu verziju Interaktivnog portala s prikazom područja dostupnosti širokopojasnog pristupa, koji je u međuvremenu nadograđen i unaprijeđen i s drugim tematskim cjelinama.

Ovime jedinice lokalne samouprave i zainteresirani ulagači dobivaju jedinstven alat za dokazivanje opravdanosti traženja potpora, što bi trebalo ubrzati i olakšati pripremu projekata financiranih iz razvojnih fondova Europske unije, priopćeno je iz HAKOM-a.