Luka Ploče: sutra upis za drugi krug dokapitalizacije

 

Postojeći su dioničari Luke Ploče u prvom krugu dokapitalizacije, koji je završio jučer, upisali ukupno 27.110 dionica, a sutra počinje drugi krug dokapitalizacije u kojem je zainteresiranim ulagačima, pravnim i fizičkim osobama, za upis preostalo 173.243 dionice, istaknuto je na današnjem predstavljanju javne ponude dionica Luke Ploče.

Savjetnik za provedbu javne ponude dionica Luke Ploče je Raiffeisenbank Austria (RBA), a član Uprave te banke Zoran Koščak izvijestio je da je u prvom krugu dokapitalizacije, u kojem su sudjelovali samo postojeći dioničari, upisano ukupno 27.110 dionica.

U procesu dokapitalizacije Luke Ploče ponuđen je upis 200.353 redovnih dionica, uz raspon cijene od 800 do 1.200 kuna po dionici.
Prvi krug dokapitalizacije završio je jučer, a drugi krug upisa trajat će od 6. do 11. srpnja.

U utorak, 12. srpnja, bit će objavljena konačna cijena dionica. Uplata za upis novih dionica je 15. srpnja i nakon toga, kada se provede povećanje temeljnog kapitala, te će dionice biti uvrštene u najvišu kotaciju na Zagrebačkoj burzi, kazao je Koščak.

Država kao najveći pojedinačni dioničar Luke Ploče (s oko 38 posto) nije sudjelovala u javnoj ponudi, pa se nakon dokapitalizacije očekuje da će udio države u vlasničkoj strukturi biti manji od 20 posto, rečeno je na predstavljanju.
Koščak je istaknuo i kako je ovo prva javna ponuda dionica (IPO) neke tvrtke nakon tri i pol godine kada su IPO provele Atlantic grupa, Veterina i Optima telekom te kako će se kroz ovu javnu ponudu prikupiti sredstva za novi investicijski ciklus u Luci Ploče.

Sredstva prikupljena dokapitalizacijom bit će iskorištena za povećanje prekrcajnih i skladišnih kapaciteta i investicije u novi kontejnerski terminal i terminal za rasute terete.
Predsjednik Uprave Luke Ploče Ivan Pavlović kazao je kako očekuju da će nakon završetka investicijskog ciklusa doći do rasta godišnjeg prometa (prekrcaja), prihoda i dobiti tvrtke.
Tako se planira povećanje prekrcaja sa 4,5 milijuna tona, koliko je bio lani, na 7,8 milijuna tona u 2016., očekuju se prihodi od 300 milijuna kuna u 2016. te dobit od 100 milijuna kuna.
Osvrnuvši se na poslovanje u ovoj godini Pavlović je rekao kako očekuje da će to biti osrednja godina s rezultatima na razini prošle godine kada je ostvareno 157,5 milijuna kuna prihoda te 15,6 milijuna kuna dobiti.

(Hina) xtp ybn



 



Pisane vijesti