Premijer Zoran Milanović svečano otvorio radove na gradilištu nove ACI marine „Veljko Barbieri“ u Slanom

 

Premijer Zoran Milanović svečano je danas otvorio radove na gradlištu nove ACI marine „Veljko Barbieri“ u Slanom kod Dubrovnika, a svečanosti su nazočili i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik ministra Zdenko Antešić, zamjenik ministra turizma Daglas Koraca, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, direktorica ACI d.d. Doris Peručić, glavni projektant nove marine u Slanom Stijepo Butijer i Frane Barbieri, sin pokojnog Veljka Barbieria, utemeljitelja tvrtke ACI po kojem će nova marina u Uvali Slano nositi ime.

Izgradnja nove ACI marine prvi je kapitalni projekt tvrtke ACI d.d. nakon 24 godine od zadnje izgrađene ACI marine.

„Vremensko razdoblje od 24 godine uistinu je dugo razdoblje za vrijeme kojeg nije bila izgrađena nijedna marina u sustavu ACI-a, državnog poduzeća, koje je jako uvjerljivo i moćno krenulo u osamdesetim godinama, prošlog stoljeća, stvorivši nautičku ponudu koja je manje sezonalna nego drugi oblici turizma, čija sezona završava otprilike u ovom razdoblju, a počinje negdje oko Uskrsa. Kada kažemo da će marina biti otvorena slijedeće sezone, onda ne mislimo na srpanj, već na vrijeme Uskrsa, što nam otvara mogućnost duge sezone, koja može donijeti i dobru zaradu za one koji znaju, one koji hoće, koji imaju ideju, i spremni su uložii trud.“, istaknuo je premijer Milanović.

Također, naglasio je kako je ACI državna tvrtka i da će to i ostati što se njega tiče, ali naravno da postoji i mogućnost dokapitalizacije, jer ne vidi ništa loše u tome da u nju npr. uđu hrvatski mirovinski fondovi, ukoliko pobjede na natječaju ili budu zainteresirani. Premijer Milanović istaknuo je i kako je projekt nove ACI marine projekt od strateškog značenja za državu, te rekao kako hrvatska Vlada u okviru svojih nadležnosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji radi definitivno više nego se radilo ranije, te tom prilikom istaknuo i nekoliko aktualnih važnih projekata poput Zračne luke Dubrovnik, te Pelješkog mosta na kojima se radi, a koje su od iznimnog značaja.

„Želim Vam puno uspjeha u budućem radu, dobru zaradu, i da ostanete klasa u području nautičkog turizma, da ljudi iz inozemstva koji Vas posjete pričaju o Vama, i da se naravno požele vratiti u Hrvatsku“, na kraju svog izlaganja rekao je premijer Milanović.

Vrijednost ukupne investicije iznosi 60 milijuna kuna, od čega 40 milijuna kuna za izgradnju kopnenog dijela i trafostanice.

Odabrani Izvođači radova su tvrtke Pomgrad inženjering i Lavčević, a u sklopu projekta bit će sagrađena zgrada recepcije marine, zgrada za ugostiteljske sadržaje sa zatvorenim, natkrivenim i otvorenim površinama, prodavaonice, radionica, vanjski bazen s pratećim prostorom i plohama za sunčanje, sanitarije za nautičare te parkiralište za 100 vozila.

Marina „Veljko Barbieri“ u Slanom raspolagat će kapacitetom priveznih mjesta za 200 plovila duljine od 11 do 25 metara.

Također, ugovor podrazumijeva i krajobrazno uređenje površina buduće marine i uređenje postojećeg vodotoka te izgradnju obalnog puta sa proširenjima i šetnicom.

„Ovom prilikom pozdravljam sve nazočne, sve one koji su svojim dolaskom uveličali ovaj za ACI izuzetno važan dan. Na ovom mjestu gdje smo se danas okupili, do slijedeće turističke sezone niknuti će nova ACI marina „Veljko Barbieri“. Riječ je o prvom kapitalnom projektu , nakon čak 24 godine, a upravo izgradnja nove marine za nas znači i novi početak, te ujedno i proširenje ponude za sve nautičare koji posjećuju hrvatsku obalu. Danas počinjemo s radovima na kopnenom dijelu, a uskoro će uslijediti radovi i na morskom dijelu, postavljanje valobrana, pontona te sidrenog sustava. S ponosom mogu reći da novu marinu posvećujemo gospodinu Veljku Barbieriu, čovjeku bez kojeg sve ovo danas ne bi bilo moguće, čovjeku koji je 1983. godine svoju viziju pretočio u stvarnost i osnovao ovaj jedisntveni lanac marina koji je i danas sinonim za nautički turizam u Hrvatskoj, i kao takav prepoznatljiv u cijelom svijetu. Sudbina je htjela da ovo bude i jedan od posljednjih projekata na kojemu je i osobno radio. Zato danas upućujem posebne zahvale obitelji Barbieri, koji su prihvatili ovaj prijedlog, i dali svoju suglasnost da marina u Slanom nosi ime Veljka Barbieria.“, rekla je Doris Peručić, direktorica tvrtke ACI.

Također, istaknula je kako je vizija Veljka Barbieria velik poticaj za ACI da u narednom razdoblju realiziraju i druge značajne projekte za razvoj tvrtke.

Tom prigodom, Frane Barbieri, sin Veljka Barbieria istaknuo je kako je uvjeren da bi njegov otac bio sretan i ponosan zbog toga što tvrtka ACI gradi još jednu marinu, i to na ovoj prekrasnoj lokaciji u Slanom, koja će nositi njegovo ime. Također je rekao kako mu je iznimno drago što tvrtka ACI nastavlja stopama njegovog oca, ostvarujući na taj način očev san.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je pak da je danas veliki dan i za Slano, i za dubrovačko primorje i ukupni hrvatski turizam, čestitajući istodobno ACI-ju na pobjedi na natječaju za koncesiju i vjerujući da će izgraditi najbolju moguću marinu, za koju je trebalo odraditi, kako je kazao, puno mukotrpnih administrativnih i drugih poslova, ali sada kada se kreće to je i potvrda da se radom i trudom može realizirati svaki projekt.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić u izjavi okupljenim novinarima naglasio je kako je posljednjih godina tvrtka ACI uložila velike napore, i trud, kako bi modernizirala način poslovanja, te je na taj način napravila velik iskorak u postizanju konkuretnosti na tržištu. Također, istaknuo je kako je nova marina u Slanom jedan od projekata tvrtke ACI, koja se javlja i za nove natječaje, te kako vjeruje da je pred spomenutom tvrtkom produktivno razdoblje u kojem će dodatno učvrstiti ulogu lidera na hrvatskom tržištu, a u području nautičkog turizma.

Marina „Veljko Barbieri“ u Slanom raspolagat će kapacitetom priveznih mjesta za 200 plovila duljine od 11 do 25 metara, a otvaranje nove ACI marine očekuje se početkom slijedeće nautičke sezone.

FOTOGALERIJA