Ministar Siniša Hajdaš Dončić otvorio 16. sajam nautike Biograd Boat Show

 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je u biogradskoj marini „Kornati“ svečano otvorio 16. po redu sajam nautike Biograd Boat Show. Ove godine na sajmu se okupilo više od 275 izlagača, od čega 238 iz Hrvatske, a koji će u naredna tri dana predstaviti više od 300  plovila.

Prigodom obraćanja ministar Siniša Hajdaš Dončić je istaknuo kako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prepoznaje važnost nautičke industrije i njeno značenje za egzistenciju u malim obalnim i otočnim zajednicama, upravo kao i važan gospodarski utjecaj stranih nautičara u Hrvatskoj.

“Čestitke organizatorima na kontinuitetu, na 16 godina održavanja sajma, prezentacijama novih proizvoda, što je samo potvrda da je sajam pozicioniran ne samo kao najbolji sajam u Hrvatskoj, nego i u ovom djelu Europe. Rad koji je započeo 1976. godine otvaranjem prve marine u Hrvatskoj, a koji je tvrtka Ilirija nastavila, daje snažan doprinos lokalnoj zajednici i gradu u stvaraju dodatnih radnih mjesta i svakako dodatnu vrijednost hrvatskom turizmu“, uvodno je rekao ministar i naglasio: „Ukoliko promatramo pomorsku politiku RH u segmentima tarifa i pristojbama vidimo kako je hrvatski turizam konkurentan. U usporedbi s turizmom u Grčkoj, Malti, Italiji i Cipru. Najbolji primjer jedne pomorske politike koja ide u pravom smjeru jest  primjer prosječnog broda od 15 metara, s 12 članova posade, koji je prije plaćao državi 8700 kuna, a zahvaljujući smanjenju tarifa sada je riječ o iznosu od 800 kuna. Stvaranje uvjeta za postizanje konkuretnosti, važna je karika na putu ostvarivanja što uspješnijih rezultata, ne samo u području nautike, već i u segmentu gospodarstva.“

Prisutnima se obratio i ministar turizma Darko Lorencin koji je tom prigodom izjavio da nautika predstavlja imidž zemlje, a kako Hrvatska ima 1244 otoka, njena ljepota ne može se bolje spoznati nego putem nautike.

Biogradski nautički sajam ove je godine primljen u IFBSO, Međunarodnu udrugu organizatora nautičkih sajmova, čime je dobio potvrdu kako je prepoznat kao dobar i inovativan organizator ovakvih manifestacija.

Podsjetimo, organizator sajma Ilirija d.d tvrtka s više od 57 godina tradicije, osnovana 1957.g., sa sjedištem u Biogradu na Moru. izgradila je prvu nautičku luku iz koje se sustavno razvijao nautički turizam po cijelom Jadranu, te prvu vlastitu charter flotu od 40 Elanovih plovila. S punim je pravom ponijela naziv pionira nautičkog turizma dok je grad Biograd zahvaljujući tome prepoznavan kao kolijevka nautičkog turizma.

Današnja marina Kornati ukupne je morske površine 91.912 m četvornih metara i kopnene površine od 39.688 četvornih metara. Ima kapacitet 850 vezova od čega 70 na kopnu i 15 gatova s priključcima za struju i vodu za prijam plovila maksimalne veličine do 23 metra. Zadovoljava najstrože međunarodne standarde zaštite okoliša zahvaljujući investicijskim ulaganjima u posljednjih 14 godina u modernu tehničku opremljenost, servisne usluge i eko sustave s posebnim naglaskom na uređenje prališta, izgradnju tehnološkog pročistača voda kao i izgradnju eko skladišta.

Biograd Boat Show pokriva sve segmente nautike: marine, čarter tvrtke, brodograditelje i brodare.

Tijekom održavanja sajma do 26. listopada predstavit će se šest svjetskih i trinaest hrvatskih premijera plovila, bit će organizirana tematska druženja, prezentacije i predavanja te pet regata s oko 550 jedriličara.