Otvorena 19. Konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije

 

Konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) danas je otvorila svoja vrata za više od 3.000 izaslanika, među kojima su predstavnici 175 država članica ITU-a (od ukupno 193), uključujući 104 ministra, 35 zamjenika ministara i 67 veleposlanika. Konferencija se održava u Busanu u Republici Koreji, u BEXCO izložbenom i konferencijskom centru, od 20. listopada do 7. studenoga ove godine, i to četiri godine nakon prethodne takve konferencije (PP-10), održane u Guadalajari u Meksiku.

Konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije, poznata pod kraticom PP-14, najveći je ovogodišnji svjetski skup vodećih kreatora međunarodne politike u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT). U tri tjedna intenzivnih sastanaka i razgovora o budućnosti globalnog ICT sektora ujedno će, kao i na svakoj konferenciji ove vrste do sada, biti izabrani novi čelnici ITU-a – glavni tajnik, njegov zamjenik i direktori triju ureda ITU-a, izabrat će se članovi Vijeća ITU-a i Odbora za Radijske propise ITU-a, utvrditi konačni udjel država članica u novom proračunu ITU-a za sljedeće četiri godine, raspraviti druga pitanja od značenja za utvrđivanje politike ITU-a u sljedećem četverogodišnjem razdoblju, te naposljetku donijeti i potpisati Završni akti Konferencije.

Na ovoj Konferenciji izaslanstvo Republike Hrvatske, uz predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Krešu Antonovića, voditelja izaslanstva i načelnika Sektora elektroničkih komunikacija i pošte, čine i predstavnici HAKOM-a: dr.sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća, Domagoj Jurjević, zamjenik predsjednika Vijeća, mr.sc. Mario Weber, ravnatelj i Marko Čavlović, pomoćnik ravnatelja HAKOM-a.

Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) krovna je međunarodna telekomunikacijska organizacija, sa statusom najstarije specijalizirane agencije u okviru Ujedinjenih naroda, a Republika Hrvatska njezina je punopravna članica od 3. lipnja 1992. godine, od kada aktivno sudjeluje u njezinom radu i radu njezinih upravnih i radnih tijela (osobito u radu svjetskih i regionalnih radiokomunikacijskih konferencija, konferencija opunomoćenika, svjetskih konferencija o međunarodnim telekomunikacijama, njezinih pripremnih sastanaka i dr.). Vrhovno tijelo ove organizacije je ITU-ova Konferencija opunomoćenika (ITU Plenipotentiary Conference), koja zasjeda svake četiri godine, i u njezinu radu sudjeluju ovlašteni predstavnici svih država članica ITU-a, pa tako i Republike Hrvatske. U djelokrugu Konferencije opunomoćenika donošenje je ključnih odluka od važnosti za buduće ustrojstvo, rad i ulogu ove međunarodne organizacije u predstojećem četverogodišnjem razdoblju.