Njemački nautičar medicinski transportiran u Šibenik, na Hvaru se nasukao njemački gliser koji je obavljao crni charter, u Maslinici zagađenje luke

 

Tijekom jučerašnjeg dana na šibenskom i splitskom plovnom području Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je u tri događaja na moru.

Prva dojava u Središnjici je zaprimljena jučer, 9. rujna u 10.27 sati od člana posade jedrilice naziva „Lamer“ tipa Bavaria 36, u privatnom vlasništvu skippera V.M. (rođen 1949. godine), austrijski državljanin za kojega je javljeno kako trpi jake bolove u predjelu abdomena i nogama, a kako su plovili u blizini Vodica iz MRCC Rijeka posadi jedrilice poručeno je da pristanu u Vodice gdje su ih na poziv Središnjice dočekali djelatnici Hitne medicinske pomoći, odakle su u 11.30 sati austrijskog pacijenta preuzeli u daljnje medicinsko postupanje u šibensku bolnicu.

Nešto iza prve dojave, jučer u 11.28 sati MRCC Rijeka zaprimila je poziv pogibelji zbog prodora mora u gliser, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Ploče. Djelatnici Središnjice u neposrednoj komunkaciji saznali su da je poziv uputio austrijski državljanin koji je upravljao gliserom tipa „SeaRay 190“ dužine 6 metara, njemačke zastave, na kojemu se nalazio i njegov desetogodišnji sin kao jedini član posade. Kako Austrijanac nije znao dojaviti točnu poziciju plovila djelatnici pločanske Kapetanije upućeni su potražiti havarirani gliser na relaciji između Hvara i Pelješca, dok je Središnjica u potragu za austrijskim gliserom uključila i plovilo Pomorske policije Split. Nedugo nakon početka potrage u 12.24 sati voditelj havariranoga glisera javio je u Središnjicu da ih je spasila posad jedrilice naziva „Bonata“, koja ih je uzela u tegalj do uvale Mrtinovik na južnoj strani otoka Hvara, gdje je gliser namjerno nasukan zbog opasnosti od potonuća. Službenici Pomorske policije dolaskom na poziciju nasukanja utvrdili su da austrijski otac i sin nisu ozlijeđeni, te da je havarirani gliser u potpunosti izvučen na obalu i ne predstavlja opasnost za ostale sudionike u pomorskom prometu, a nije uočeno niti onečišćenje mora i morskog okoliša. Očevid o uzrocima ove nesreće u daljnje postupanje preuzeli su djelatnici Lučke ispostave Makarska koji su uvidom u brodsku dokumentaciju utvrdili crni charter, stoga je vlasniku nasukanoga glisera, njemačkom državljaninu, izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 150.000,00 kuna.

Posljednja dojava u MRCC Rijeka zaprimljena je jučer, 9. rujna u 19.30 od Lučke ispostave Rogač o zagađenju mora u luci Maslinica, na otoku Šolti. Djelatnici rogačke ispostave na poziciji onečišćenja kao izvor zagađenja utvrdili su izlijevanje pogonskoga goriva diesel pomješanoga sa uljem sa nekog plovila u more. Lučki djelatnici odmah po dojavi započeli su sanaciju onečišćenja, a iz rogačke Ispostave angažirana je i eko - brodica tvrtke specijalizirane za uklanjanje onečišćenja na moru, koja je danas do podne u potpunosti sanirala onečišćenje. Inspektori Lučke kapetanije Split uzorke zagađenja poslali su na daljnju kemijsku analizu, a kako na poziciji zagađenja u masliničkoj luci u vrijeme očevida nije zatečen niti jedan brod, traga se, za sada, za nepoznatim počiniteljem.