Počinju radovi na obnovi dionice pruge Koprivnica – Botovo – državna granica s Mađarskom

 

U ponedjeljak 25. kolovoza počinju radovi na obnovi dionice pruge Koprivnica – Botovo – državna granica duge 14,3 kilometra.

Dionica se nalazi na koridoru RH2, hrvatskome dijelu mediteranskoga koridora TEN-T mreže koji povezuje Luku Rijeka preko Zagreba i Koprivnice s Mađarskom te je od iznimne gospodarske važnosti za Hrvatsku. Njezinom modernizacijom povećat će se brzina i dodatna sigurnost u teretnom i putničkom željezničkom prijevozu.

Nakon završetka glavnih radova krajem 2014., ta dionica bit će osposobljena za brzinu od 140 km/h, osim prve krivine nakon kolodvora Koprivnica prema Botovu, gdje će brzina iznositi 100 km/h.

Završetak preostalih radova predviđen je krajem ljeta 2015. Izvođač radova je zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Swietelsky d.o.o i Pružne građevine d.o.o. Vrijednost radova na obnovi dionice Koprivnica – Botovo – državna granica iznosi oko 116 milijuna kuna.

U sklopu obnove te dionice strojno će se ugrađivati tamponi, ugrađivat će se geotekstil i geomreža te mijenjati kompletne kolosiječne rešetke (pragovi i tračnice). U planu je zamjena hidroizolacije na mostu Gliboki, uređenje odvodnje i drenaže te uređenje otočnog perona u kolodvoru Koprivnica. U kolodvorima Koprivnica, Drnje i Botovo zamijenit će se skretnice na prolaznim kolosijecima, na cijeloj dionici će se modernizirati željezničko - cestovni i željezničko - pješački prijelazi te će se uskladiti postrojenja kontaktne mreže i signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji.

Tijekom radova na snazi će biti posebna regulacija prometa koja će ovisiti o vrsti radova. U prvome tjednu, dakle od 25. do 29. kolovoza, kada će se izvoditi pripremni radovi za glavne radove u osi kolosijeka, putnici neće osjetiti početak remonta jer će se radovi izvoditi u jutarnjim satima, od 4.00 do 10.00 sati. Međutim, početkom rujna nastupit će organizacija prometa u kojoj će željeznički promet na toj dionici biti obustavljen po 36 sati (s pauzama od 36 sati), i to od 7.00 sati prvoga dana do 19.00 sati drugoga dana. Tijekom obustave željezničkog prometa 1./2. rujna putnike će prevoziti autobusi na relaciji Koprivnica – Gyekenyes i  obratno. Tijekom 36-satnih razdoblja 4./5.,  7./8., 10./11. rujna itd. putnici će se prevoziti autobusima na relaciji Koprivnica – Botovo i  obratno.

Svi zainteresirani će sve potrebne informacije moći dobiti na telefonu informacija 060 333 444, na kolodvorima i na  internetskoj stranici www.hzinfra.hr.

Uprava HŽ Infrastrukture ispričava se putnicima zbog eventualnih poteškoća koje će imati na putovanjima zbog posebne organizacije prometa tijekom radova te moli sve korisnike naših usluga za razumijevanje.