Organiziran hitan medicinski transport za njemačkog ronioca

 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganje i spašavnja na moru (MRCC Rijeka) danas je u  12.23 sati putem Županijskoga dojavnog centra 112 zaprimila poziv iz Hitne medicinske pomoći Crikvenica za organiziranje hitnoga medicinskog transporta do stradalog ronioca kod Klimna, stoga je Središnjica pokrenula akciju spašavanja u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Rijeka.

Prema prikupljenim informacijama nastradao je ronioc P.H. (rođen 1954. godine), njemački državljanin, koji je tijekom ronjenja nedaleko Klimna na za sada neutvrđenoj dubini osjetio zdravstvene tegobe, te je po izronu na palubu ronilačkoga plovila otežano disao uz iskašljavanje krvi, a kako je sudjelovao u ronilačkoj turi voditelj plovila crikveničkoga ronilačkog kluba nije mogao krenuti u hitan transport dok svi ronioci ne obave postupak izrona, stoga je Središnjica u koordinaciji sa riječkom Kapetanijom organizirala hitan transport djelatnika crikveničke Hitne medicinske pomoći putničkim brodom naziva „Superfast“, hrvatske zastave do ronilačkoga plovila kako bi ozljeđenoga preuzeli u daljni transport.

Brod „Superfast“ nedugo po polasku presreo je plovilo ronilačkoga kluba kod Črnoga mula, gdje su preuzeli njemačkog ronioca na palubu, te ga pod liječničkim nadzorom iskrcali u Crikvenici u 13.15 sati, odakle je ozlijeđeni vozilom HMP-a prevezen u riječki KBC na daljnju obradu, čime je ova akcije uspješno okončana.

Djelatnici Lučke kapetanije Rijeka izuzeli su službenu dokumentaciju i ronilačku opremu stradaloga ronioca, obavili očevid ronilačkoga plovila, te uzeli izjave voditelja ronilačke ture i ostalih očevidaca u okviru istrage o uzrocima ove nesreće.