U Gruškome zaljevu jutros uočeno i sanirano manje onečišćenje mora, utvrđuje se izvor zagađenja

 

Lučka kapetanija Dubrovnik zaprimila je jutros u 9.30 sati dojavu o onečišćenju mora u Gruškome zaljevu stoga su djelatnici Kapetanije isplovili u očevid.

Dolaskom na poziciju onečišćenja u Gruški zaljev djelatnici Kapetanije uočili su površinsko onečišćenje mora naftom u dužini 500 metara, širine 15 metara u dijelu zaljeva između veslačkoga kluba „Orsan“ i lučice Solitudo, o čemu je Kapetanija obavijestila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i uži stožer Županijskog operativnog centra, a u intervenciju je pozvana specijalizirana tvrtka za uklanjanje onečišćenja na moru.

Postupak sanacije onečišćenja disperzantima okončan je u 12.10 sati pregledom djelatnika dubrovačke Kapetanije koji nisu registrirali daljnje onečišćenje mora, čime je ova akcija okončana.

Budući da u dijelu gdje se dogodilo onečišćenje privezište koristi oko 70 brodica vrlo je teško utvrditi izvor onečišćenja, tim više što postoji i mogućnost onečišćenja s kopna, što se utvrđuje obilaskom obalnoga terena, gdje za sada ipak nije uočen nikakav izvor onečišćenja.