Eksplozija na jahti u biogradskoj marini, u Murterskom moru sudarile se jedrilica i jahta

 

Nacionalna središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) tijekom vikenda postupala je u dvije pomorske nesreće koje su se dogodile na šibenskom i zadarskom području nadzora plovidbe.

Jutros u 11.17 sati Središnjica je zaprimila dojavu Lučke kapetanije Zadar o pomorskoj nesreći sa jednom ozlijeđenom osobom u biogradskoj marini te su na mjesto nesreće odmah upućeni djelatnici Hitne medicinske pomoći, a o događaju je obaviještena nadležna Lučka ispostava Biograd na moru.

Djelatnici zadarske Kapetanije i biogradske Ispostave dolaskom na poziciju nesreće  u biogradsku marinu utvrdili su da je došlo do eksplozije u strojarnici privatne motorne jahte luke upisa Zadar, prilikom pokretanja brodskih pogonskih strojeva tipa „Mercruiser“, snage 2 x 138 kW, i tom prilikom lakše je ozlijeđen maloljetni slovenski državljanin, koji je odmah zbrinut u biogradskome Domu zdravlja.

U trenutku nesreće na plovilu je osim ozlijeđenoga bio i zapovjednik plovila D.P. (rođen 1979. godine), slovenski državljanin koji nije ozlijeđen u brodskoj eksploziji, no izrečen mu je prekršajni nalog i novčana kazna u visini 1.100,00 kuna, dok je vlasniku plovila A.C., također slovenski državljanin, doneseno rješenje o zabrani plovidbe tim plovilom dok se ne saniraju oštećenja nakon čega se ima obaviti izvanredni tehnički pregled plovila od strane djelatnika Lučke kapetanije Zadar.

Na poziciji nesreće nije uočeno onečišenje morskog okoliša.

U petak, 18. srpnja u 13.35 sati Središnjica je zaprimila dojavu Pomorske policije Šibenik o sudaru jedrilice i motorne jahte tijekom plovidbe Murterskim morem, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Šibenik, odnosno nadležna Lučka ispostava Vodice.

Dolaskom na poziciju nesreće na oko pola nautičke milje zapadno od hridi Kamičić, predio Kukuljari u Murterskome moru, djelatnici vodičke Ispostave utvrdili su da je došlo do sudara jedrilice tipa „Jeanneau“, naziva „Sun Odyssey“ dužine 13,21 metara u vlasništvu hrvatske charter tvrtke sa dva člana posade i motorne jahte tipa „Atlantis“, naziva „Max“, dužine 16 metara, porivne snage 1177 kW, njemačke zastave sa devet članova posade.

Nakon obavljenoga očevida na poziciji nesreće ustanovljeno je kako su oba plovila sposobna za plovidbu te su upućena na vez u vodičku marinu, gdje su daljne očevidne radnje proveli djelatnici Lučke ispostave Vodice.

Prema izjavama zapovjednika oba plovila utvrđeno je kako se sudar jedrilice i jahte dogodio u petak ujutro u 10 sati na navedenoj poziciji. U nesreći nitko nije ozlijeđen i nije uočeno onečišćenje mora.

Jedrilicom je upravljao njemački državljanin W.K. (rođen 1957. godine) sa suprugom E.R (rođena 1964. godine), također njemačka državljanka, dok je motornom jahtom upravljao ruski državljanin A.P. (rođen 1964. godine) sa osam članova posade, od toga troje ruskih i pet njemačkih državljana.

Izvidom o uzrocima ove pomorske nesreće djelatnici šibenske Kapetanije i vodičke Ispostave utvrdili su veće oštećenje njemačke motorne jahte pod zapovjedništvom ruskoga državljanina, kojemu je izrečena prekršajna kazna u visini 4.500,00 kuna.