Vlada: Usvojena uredba o izmjenama Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama

 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila uredbu kojom se predlaže izmjena Tarifnog broja 42. čime se ukidaju posebne upravne pristojbe za sve radnje vezane za upise pomorskih objekata u odgovarajuće upisnike i očevidnike koje vode lučke kapetanije.

Naime, posebne upravne pristojbe koje su se koristile do sada iznosile su 560 kuna za rješenja kojima se odobrava upis brodova i 110 kuna za brodice, a u buduće će se primjenjivati opća upravna  pristojba u iznosu od 50 kuna (opća upravna pristojba - pod Tarifnim brojem 2).

U 2014. godini nastavljen je trend upisa velikog broja jahti i brodica, te je samo u prvih šest mjeseci u lučkim kapetanijama upisano preko 270 jahti za obavljanje gospodarske djelatnosti čija je prosječna vrijednost oko 250.000 EUR-a. Također djelatnici lučkih kapetanija završili su postupak prijepisa podataka za preko 1.600 brodova te 120.000 jahti i brodica iz starih knjiga u elektronske očevidnike i upisnike.

Izmjenama Pomorskog zakonika u 2013. godini i niza podzakonskih akata proveden je niz reformskih mjera, što će dodatno doprinijeti između ostalog i jačanju položaja Hrvatske kao jednog od najznačajnijih svjetskih nautičkih odredišta.