Dvije djevojčice iz Češke teško ozlijeđene u sudaru brodica kod Hvara

 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašvanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 9. srpnja u 18.45 sati zaprimila je dojavu putem Županijskoga centra 112 Split o teškoj pomorskoj nesreći sa dvije ozlijeđene osobe kod otoka Hvara, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Split, odnosno Lučka ispostava Stari Grad koji su odmah isplovili prema poziciji nesreće.

Dolaskom na poziciju pomorske nesreće u uvali Stiniva na sjevernoj strani otoka Hvara, djelatnici Ispostave dojavili su da su u sudaru sudjelovala dva plovila, iznajmljena brodica tipa gumenjak 6,8 metara dužine pogonjen vanbrodskim motorom od 150 KS, kojim je upravljao E.W. sa dva člana posade, svih troje austrijski državljani, i češka brodica tipa gumenjak 6,5 metara dužine pogonjena vanbrodskim motorom od 110 KS, kojom je upravljao vlasnik M.D. sa četiri člana posade, svih petero češki državljani.

Utvrđeno je kako se u trenutku sudara plovilo sa austrijskom posadom kretalo velikom brzinom iz smjera rta Pelegrin prema Bolu, dok se češko plovilo u tom trenutku kretalo iz smjera uvale Stiniva prema splitskim vratima, da bi se sudarili na navedenoj poziciji.

Odmah nakon sudara djevojčice su prekrcane na plovilo austrijske posade kojim su prevezene u Stari grad gdje su ih preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, no zbog težine zadobivenih ozljeda (jedna djevojčica ima rupturu slezene, a druga težu ozljedu glave) organiziran je hitan transport helikopterom u KBC Split, gdje se ozlijeđene djevojčice nalaze na liječenju.

Prema uočenim oštećenjima na lijevom boku českoga plovila djelatnici Ispostave utvrdili su kako je prilikom sudara plovilo sa austrijskom posadom naletjelo na češko plovilo.

Kapetan Ispostave podnio je optužne prijedloge protiv obojice zapovjednika plovila, dok djelatnici starogradske ispostave obavljaju očevid na plovilima o uzrocima ove pomorske nesreće.