Ministar Siniša Hajdaš Dončić čestita pomorcima Međunarodni dan pomoraca

 

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo, kao ministru pomorstva, prometa i infrastrukture, uputiti čestitku svim pomorcima povodom obilježavanja 25. lipnja, Međunarodnog dana pomoraca.

Obilježavanje ovog dana još je jedna lijepa prilika uputiti priznanja pomorcima i njihovoj važnoj ulozi u prometu u kojem oni predano stoljećima sudjeluju na globalnoj razini. Prilika je na ovaj dan ponovo ukazati na potrebe i napore koje valja uložiti u poboljšanje njihovih radnih uvjeta.

Biti pomorac nije samo zanimanje, već i poziv, jer zahtijeva potpunu posvećenost poslu, i mnogo odricanja u svakodnevnom životu. Rad pomoraca je izuzetno težak, a stupanj odgovornosti koji moraju imati u poslu iznimno visok.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture svjesno je važnosti koju zanimanje pomorca ima za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, te će kao i do sada promicati pomorska zvanja i unaprijeđivati sustav izobrazbe pomoraca i brinuti o radnim uvjetima i zaštiti hrvatskih pomoraca.

Hrvatski su pomorci, posebno časnici, traženi u najboljim svjetskim kompanijama, a naše su svjedodžbe priznate i cijenjene u cijelome svijetu. U ovom trenutku više od 14.000 hrvatskih pomoraca plovi po svjetskim morima.

Zbog činjenice da se trenutno teško zapošljavaju mladi koji svoju pomorsku karijeru tek trebaju početi graditi, Ministarstvo inicira projekt subvencioniranja troškova ukrcaja vježbenika palube i stroja i očekujemo da bi se ovaj program mogao realizirati u slijedećem proračunskom razdoblju.

Hrvatski obrazovni program u potpunosti je usklađen s međunarodnim i europskim standardima u odnosu na obrazovanje i izobrazbu pomoraca. Koncem listopada 2013. godine  donesen je novi Pravilnik o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca (N/N130/13) u kojem su implementirani zahtjevi izmjena i dopuna STCW Konvencije iz 2010. godine (tkz. „The Manila Amendments“), usvojene pod okriljem Međunarodne pomorske organizacije, te pravna stečevina Europske unije.

Također, ustrajni smo u provođenju projekta stipendiranja studenata i učenika pomorskih škola i fakulteta, te trenutno našu stipendiju prima ukupno 412 stipendista.

Naš će imperativ i nadalje biti primjena najviših standarda zaštite na radu, kao i standarda životnih i radnih uvjeta na brodu i nastavak socijalne reforme za pomorce. Bez obrazovanih, motiviranih i odmornih članova posade koji žive i rade u uvjetima primjerenim 21. stoljeću nema ni sigurnog broda.

 

Čestitam svim pomorcima njihov Dan i želim im mirno more!