Hrvatski hidrografski institut obilježava Svjetski dan hidrografije

 

Na prijedlog Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) iz 2005. godine, na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda donošenjem rezolucije A/60/30 prihvaćeno je da se 21. lipnja svake godine obilježi kao Svjetski dan hidrografije (WHD). Od 2007. godine Međunarodna hidrografska organizacija i njezine punopravne članice brojnim aktivnostima obilježavaju taj dan radi informiranja šire javnosti o važnosti hidrografije u svakodnevnom životu.

Organiziranjem promotivnih aktivnosti i manifestacija pozivaju se sve države članice IHO-a na suradnju u cilju promicanja sigurne plovidbe, posebno u području međunarodnih voda, luka i posebno osjetljivih zaštićenih morskih područja.

Ove se godine Svjetski dan hidrografije obilježava na temu „Hidrografija – mnogo više od same pomorske karte“. Tom je prigodom Međunarodna hidrografska organizacija izdala i priopćenje za medije.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hidrografije, u Hrvatskom hidrografskom institutu organizirana je prigodna izložba te je održana tematska tribina u organizaciji Udruge pomorskih kapetana.

Za građane će 26. i 27. lipnja od 10.00 do 14.00 sati biti otvoren stalni postav Muzeja hidrografije u Hrvatskom hidrografskom institutu, Zrinsko-Frankopanska 161, priopćeno je iz Hrvatskog hidrografskog instituta.