Održana svečanost primopredaje prvog od četiri nova trajekta: Janica Kostelić kuma novog putničkog broda „Kornati“

 

Na današnjoj svečanosti u riječkoj luci, u nazočnosti ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića i zamjenika ministra Zdenka Antešića, održana je primopredaja i blagoslov novog putničkog trajekta „Kornati“. Riječ je o prvom od četiri naručena trajekta ukupne vrijednosti 32 milijuna eura koje brodogradilište Uljanik gradi za nacionalnog brodara Jadroliniju. Kuma trajekta bila je Janica Kostelić, a na svečanosti blagoslova broda sudjelovao je i vlč Ivica Klanac. Već od srijede novi će trajekt „Kornati“ biti na svojoj prvoj plovidbi na liniji Valbiska - Merag.

Prilikom svečanosti ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić, izrazio je zadovoljstvo što je za ovako značajnu investiciju za lokalno i nacionalno gospodarstvo angažiran upravo domaći brodograditelj, te je istaknuo da Jadrolinija nije samo prijevoznik već i promotor hrvatskog turizma. Naime, brodovi Jadrolinije čest su motiv na fotografijama koje se šalju po svijetu. Prinova u floti Jadrolinije predstavlja dodatno pojačanje za najvećeg hrvatskog linijskog brodara i odlična je priprema za nadolazeću liberalizaciju tržišta.

Kuma novoizgrađenog trajekta Janica Kostelić oduševljena je nazivom broda „Kornati“, te je izrazila zahvalnost na ukazanoj časti.

Na svečanosti primopredaje broda sudjelovali su Alan Klanac, predsjednik Uprave Jadrolinije, sa strane naručitelja i Gianni Rossanda predsjednik Uljanik grupe, sa strane graditelja broda. Prisutan je bio i predsjednik NO Jadrolinije Pavao Komadina, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i zamjenica župana Marina Medarić.

Novi trajekt kapaciteta je 616 putnika te 145 osobnih vozila, a na brodu se nalazi klimatizirani salon kapaciteta 322 putnika. Dužina trajekta iznosi 99,8 metara, širina 17,5 i  dubina gaza 2,4 metra. Spada u RO-RO vrstu putničkih brodova,  razvijat će brzinu do 12,5 čvora, a pokretat će ga glavni stroj tipa Volvo (Penta), 4x442 kW, pri 1800 o/min. Novim trajektima Jadrolinija obnavlja flotu za održavanje obalnog linijskog prijevoza, tj. lokalnih linija. U 2013. godini Jadrolinija je prevezla  9 823 683 putnika i  2 451 097 vozila, a bijela će flota Jadrolinije i ove sezone obavljati preko 600 polazaka dnevno, dok se najfrekventnije linije održavaju kontinuirano 24 sata na dan.