Slovenski ronioc utopio se kod Banjola

 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas je u ranim poslijepodnevnim satima zaprimila iz nadležne Lučke kapetanije Pula dojavu o utopljeniku uz obalu limskoga kanala.

Dežurni djelatnik pulske Kapetanije danas u 13.40 sati zaprimio je telefonski poziv o utapljanju ronioca od njegovoga kolege, kojemu je poručio da utopljenika hitno vlastitim plovilom transportiraju na obližnju obalu uvale Banjola, kamo je potom uputio i djelatnike Hitne medicinske pomoći, o čemu je obavijestio Središnjicu i Postaju pomorske policije Pula.

Dolaskom na mjesto iskrcaja utopljenika u uvalu Banjole, djelatnik LK Pula zatekao je djelatnike HMP Pula koji su na žalost već konstatirali smrt utopljenika, T. M. (rođen 1982. godine), slovenski državljanin, dok su policijski djelatnici uzimali izjave od ostale dvojice ronioca N. B. B. i T. A., također slovenski državljani. Sva trojica slovenskih ronioca u trenutku nesreće posjedovali su uredno ishodovane vrijedeće potvrde za ronjenje, kao i pismena uvjerenja da su osposobljeni za ronjenje na dah.

Djelatnici Lučke kapetanije Pula očevidom o uzrocima ove nesreće utvrdili su kako se slovenski ronioc utopio u ranim poslijepodnevnim satima na poziciji u uvali Polje, nedaleko od Banjola (zapadna obala istarskog poluotoka), gdje su trojica prijatelja ronili na dah kada su uočili da pokojni nepomično pluta na oko 10 metara od usidrenog glisera slovenske zastave, kojim su danas isplovili u ronjenje.

Dvojica ronioca utopljenika su izvukli na gliser gdje su ga bezuspješno pokušavali reanimirati (navodno je utopljenik krvario iz usne šupljine), a potom su nazvali Lučku kapetaniju Pula i poslušali zapovjed o žurnom iskrcaju utopljenika na obalu.

Točan uzrok utapanja slovenskoga državljanina za sada je nepoznat, a istragu o ovoj nesreći dalje provode djelatnici OKC MUP – a Istarske županije.