Vlada: Biometrijska pomorska knjižica i za hrvatske pomorce

Vlada je Hrvatskom saboru na današnjoj sjednici predložila zakon kojim bi se potvrdila izmjena Konvencije o identifikacijskim ispravama pomoraca iz 1958. godine, a prema kojoj će se i za hrvatske pomorce uvesti biometrijska pomorska knjižica.

Međunarodna organizacija rada (ILO) usvojila je 19. lipnja 2003. godine Konvenciju kojom se mijenja Konvencija o identifikacijskim ispravama pomoraca iz 1958. godine. Konvencija je na snazi od 9. veljače 2005. godine, a do danas ju je ratificiralo 18 država, dok je jedna proglasila njezinu primjenu.

Konvencijom se uspostavlja globalni obvezujući sustav identifikacije pomoraca koji se temelji na biometrijskoj identifikaciji pomoraca koji imaju odgovarajuće pomorske knjižice izdane sukladno zahtjevima Konvencije.

U cilju zaštite putnika i posade, te očuvanja sigurnosti brodova Konvencijom se uređuju pitanja vezano za izdavanje identifikacijskih isprava pomoraca, njihov sadržaj i oblik, uspostavu nacionalne elektroničke baze podataka, kontrolu kvalitete postupaka izdavanja, kao i obvezu posjedovanja identifikacijskih isprava pomoraca i njihovo oduzimanje. Ujedno, Konvencija uređuje i olakšice vezano za kratki boravak na kopnu, tranzit i prekrcaj pomoraca.

Razlog za žurno donošenje ovoga Zakona je to što su se u praksi javili problemi vezano za ulazak hrvatskih pomoraca na državno područje pojedinih država (na primjer u Brazil) u svrhu ukrcaja na brod, prekrcaja na drugi brod ili repatrijacije, kao i vezano za njihov iskrcaj na obalu i kratkotrajan boravak u granicama grada u kojem je smještena luka pristajanja, a koji problemi će se riješiti potvrđivanjem ove Konvencije.



Pisane vijesti