U Splitu obilježen Europski dan pomorstva

Split, 20. svibnja 2011.Stručnim skupom pod nazivom "Pomorci u središtu hrvatske pomorske politike" danas je u Splitu u Dioklecijanovim podrumima obilježen Europski dan pomorstva koji se u Europskoj uniji obilježava od 2008. godine kako bi se povećala svijest javnosti o važnosti pomorskog sektora.

Posebno smo ponosni što će u ovoj godini koju je Međunarodna pomorska organizacija proglasila godinom pomoraca i u kojoj je Europski dan pomorstva posvećen pomorcima biti uveden beneficirani radni staž za sve hrvatske pomorce, istaknuo je državni tajnik za otoke Josip Borić uoči samog izglasavanja izmjena i dopuna Pomorskog zakonika.

Kazao je da je hrvatsko pomorstvo ispunilo sva mjerila Europske komisije te kako smo spremni za ulazak u Europsku uniju. Zahvaljujući razumijevanju Europske komisije i država članica, istaknuo je, Split, 20. svibnja 2011.Republika Hrvatska je u pregovaračkom procesu dobila odgodu primjene kabotaže za linijske brodare i izletničku flotu, što je dokaz da nas je EU priznala kao pomorsku državu.

Borić je zahvalio predstavnicima Europske komisije što je sa 75% sredstava iz pretpristupnog programa PHARE 2006 sufinancirala pomorski radarski sustav kao sastavni dio Hrvatskog sustava za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS) vrijedan oko pet milijuna eura.

Usklađenost hrvatskog pomorskog zakonodavstva s europskim u svojem je izlaganju predstavila v.d. ravnateljica Uprave pomorskog  prometa, pomorskog dobra i luka Maja Markovčić Kostelac, dok je o usklađenosti novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama s europskom pravnom stečevinom govorila načelnica Nina Perko.
Split, 20. svibnja 2011.
Kap. Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda predstavio je VTMIS sustav, a o novostima u Pomorskom zakoniku izlagao je načelnik Branimir Farkaš.

Ravnatelj Hrvatskog hidrografskog instituta Zvonko Gržetić predstavio je projekt „NauTour“ iz  IPA programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Crne Gore.

O institucijama i civilnom društvu u pomorstvu govorili su Josip Kasum s Pomorskog fakulteta u Splitu, Nenad Vulić iz Hrvatskog registra brodova, Joško Petković iz Plovputa, Siniša Štimac iz Hrvatske udruge za mirenje i Ivica Jelača iz Udruge pomorskih strojara.Split, 20. svibnja 2011.

Uz djelatnike Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog hidrografskog instituta kao organizatora, Europski dan pomorstva proslavljen je uz nazočnost župana Splitsko dalmatinske županije Ante Sanadera, dogradonačelnika Grada Splita Jure Šundova, lučkih kapetana te predstavnika pomorskog gospodarstva i institucija.








PREZENTACIJE:



Pisane vijesti