Izaslanstvo Republike Turkmenistan u posjetu Hrvatskoj iskazalo interes za suradnjom na području zračnog i cestovnog prometa

 

Tijekom trodnevnog posjeta Hrvatskoj izaslanstvo Republike Turkmenistan na čelu sa zamjenikom premijera i predsjedateljem Vijeća ministara Turkmenistana Satlyk Satlykovim i predstavnicima Vlade Turkmenistana obišlo je jučer proizvodne pogone Tvornice željezničkih vozila Gredelj, na današnjem sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori izrazilo kako  Turkmenistan već ima brojna pozitivna iskustva s hrvatskim tvrtkama, te kako one na tom tržištu posebice mogu biti konkurentne na području brodogradnje, informatike, građevine, cestovne i željezničke infrastrukture.

Na jučerašnjoj sjednici Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju Turkmenistana i Hrvatske, na kojoj su  sudjelovali pomoćnici ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Igor Butorac i Dan Simonić, također je podcrtana važnost suradnje u području zračnog i cestovnog prometa,  a sve u cilju produbljivanja gospodarskih odnosa između dviju zemalja. Posjet visokog turkmenistanskog izaslanstva dio je višemjesečnih napora za intenziviranjem gospodarske suradnje Republike Hrvatske, odnosno izraženog velikog interesa hrvatskih kompanija za nastupom na turkmenskom tržištu. Ova i buduće sjednice poslužit će za raspravljanje svih relevantnih pitanja od interesa za gospodarsku  suradnju, te za određivanje smjernica za njezin daljnji razvoj.

Tijekom jučerašnjeg obilaska pogona TŽV Gredelj u pratnji stečajnog upravitelja Pere Hrkaća zamjenik premijera Satlyk Satlykov pokazao je oduševljenje niskopodnim dizel-motornim vlakom, te izrazio želju za razvijanjem daljnje gospodarske suradnje posebno u području željezničke industrije. Turmenistansko visoko izaslanstvo imalo je susret s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem, te Joškom Klisovićem, zamjenikom ministrice vanjskih poslova. Ministar Hajdaš Dončić naglasio je kako  tvrtke koje kane poslovati s Turkmenistanom, a u našem se resoru ističu Hrvatske autoceste te tvrtke iz područja zračne industrije, raspolažu vrijednim znanjima i iskustvima i najavio da će zasigurno konkurirati na javnim natječajima za poslove u Turkmenistanu.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović istaknuo je važnost razvoja odnosa dviju zemalja na svim područjima.