HŽ Cargo: Potpisan Kolektivni ugovor

 

Danas je potpisan Kolektivni ugovor HŽ Carga koji su potpisali Danijel Krakić, direktor HŽ Carga i Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske, jednog od dvaju reprezentativnih sindikata HŽ Carga. Predstavnici Sindikata željezničara Hrvatske odustali su od potpisivanja Ugovora.

Potpisivanju Ugovora prethodila su dva mjeseca intezivnog pregovaranja, a novi Kolektivni ugovor stupa na snagu danom potpisivanja, danas, 5. veljače 2014. godine i sklopljen je na razdoblje od tri godine.

Ugovorom je između ostalog definiran način zbrinjavanja viška radnika i smanjenje ukupne mase plaće za 25% u prva tri mjeseca primjene, počevši od 1. ožujka 2014., nakon čega će se ukupna masa plaće smanjivati za 15% u sljedeća tri mjeseca, odnosno za najmanje 10% u preostalih šest mjeseci. Također ugovoreno je da za 2014. godinu neće biti isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica.

Usporedno s potpisivanjem Kolektivnog ugovora provedene su aktivnosti vezane uz novi Pravilnik o organizaciji kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 804. Uz daljnje smanjenja troškova rada i broja radnika, potpisivanjem novoga Kolektivnog ugovora ostvareni su preduvjeti koje je Skupština društva postavila Upravi HŽ Carga.