Studenti pomorskih fakulteta započinju s plovidbom na školskom brodu

Visoka pomorska učilišta od 2. svibnja do 10. lipnja počinju koristiti školski brod „Kraljica mora“, a u ponedjeljak u 13 sati na prvo putovanje iz luke Split uputit će se studenti Pomorskog fakulteta u Splitu.

Splitski Pomorski fakultet koristit će školski brod do 11. svibnja, a od 12. do 21. svibnja bit će na raspolaganju za praktičnu nastavu studentima Odjela za promet i pomorstvo Sveučilišta u Zadru, dok će ga u razdoblju od 23. svibnja do 10. lipnja koristiti studenti Pomorskog fakulteta Rijeka.

Na jesen će izobrazbu na brodu provoditi srednje pomorske škole iz Bakra, Maloga Lošinja, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika u razdoblju od 12. rujna 2011. pa sve do kraja 1. polugodišta školske godine 2011./2012.

Školski brod „Kraljica mora“ obavio je ovih dana u brodogradilištu Montmontaža-Greben u Veloj Luci godišnji pregled prije isteka garantnog roka. „Kraljica mora“ motorni je jedrenjak tipa "Loger", dugačak 35 i širok 8,7 metara, na kojeg se može ukrcati 28 učenika/studenata, četvero nastavnika i sedam stalnih članova posade.

U ovoj godini za tu namjenu Ministarstvo je osiguralo 2.860.000 kuna, a ta sredstva u cijelosti pokrivaju troškove redovnog i izvanrednog održavanja broda, osiguranje broda i troškove ukrcane posade, pri čemu je brod oslobođen lučkih pristojbi.

S obzirom da sveučilišta nisu osigurala sredstva kako bi studenti pomorskih fakulteta mogli koristiti školski brod „Kraljica mora“, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo je preuzeti plaćanje troškova goriva. Županije, kao osnivači srednjih pomorskih škola, osigurale su u ovoj godini sredstva za te namjene te će učenici moći koristiti školski brod od rujna ove godine.



Pisane vijesti