TŽV Gredelj dovršio isporuku lokomotiva za naručitelja u Maroku

 

Tvornica željezničkih vozila (TŽV) Gredelj i National Railway Equipment Company (NREC) isporučile su danas posljednje dvije od ukupno 30 lokomotiva Državne željeznice Maroka (ONCF), izvijestili su iz TŽV-a.

Kako se navodi u priopćenju, posljednje su dvije dizelske lokomotive serije GT26CW danas otpremljene u Rijeku te će preko luke Rijeka biti otpremljene u Maroko.

Time su Gredelj i NREC isporučile sveukupno 30 lokomotiva za ONCF i stvorile temelj za nastavak isporuke novih lokomotiva za daljnje tržište Afrike, ističu iz Gredelja.

Dodaju kako je ovaj projekt nastavak suradnje s američkom tvrtkom NREC za koju je TŽV Gredelj već isporučio veći broj obnovljenih i moderniziranih lokomotiva koje voze diljem svijeta.

Ukupno 30 lokomotiva za Maroko isporučene su u manje od godine dana, odnosno u ugovorenim rokovima i po traženoj kvaliteti, ističu iz TŽV Gredelja te dodaju kako to drže velikim uspjehom i dokazom njihove sposobnosti i kvalitete za proizvodnju i popravak željezničkih vozila, kao i konkurentnosti na zahtjevnom inozemnom tržištu.

Pritom podsjećaju da su ugovori za isporuku lokomotiva za ONCF sklopljeni na početku otvaranja stečajnog postupka nad TŽV-om.

U priopćenju se prenosi i izjava stečajnog upravitelja Gredelja Pere Hrkaća kako završetkom ovog projekta ne prestaje i suradnja s američkim partnerom NREC, koja će se nastaviti ugovorom potpisanim prije nekoliko mjeseci. Riječ je o ugovoru koji se odnosi na rekonstrukciju i modernizaciju šest lokomotiva serije GT26 i izradu još četiri glavnih okvira za lokomotive, a ukupna vrijednost radova iznosi približno 2 milijuna dolara.

Isto tako, navodi Hrkać, ovaj posao je TŽV-u otvorio vrata da zajedno s američkim partnerom NREC nastave isporuku lokomotiva za tržište Afrike. U idućih nekoliko dana planirano je naime potpisivanje novog ugovora s tom američkom tvrtkom za isporuku lokomotiva GT26 za Afriku, priopćila je HINA.