Promet u luci Ploče pet posto veći

 

U 2013. godini u luci Ploče ostvaren je promet od oko 2 miljuna i 700 tisuća tona tereta, što je za pet posto više nego u 2012. godini, ali je to znatno manje od ukupnih godišnjih prekrcajnih kapaciteta koji iznose pet miljuna tona.
Kako ističe direktor luke Ploče Ivan Pavlović, relativno nizak promet rezultat je objektivnog stanja na tržištu Bosne i Hercegovine.

"Prije nekoliko godina preko naše luke išao je prijevoz za termoelektrane na jugu Italije, ali smo ostali bez toga jer su termoelektrane zatvorene i oslanjamo se samo na zaleđe", kazao je Pavlović.

U porastu je prijevoz sipkih tereta, a u padu je kontejnerski promet. Izgradnjom terminala za rasute terete, koji bi trebao biti pušten u rad u lipnju ove godine, luka Ploče moći će primati brodove s gazom od 19 metara i više od 150 tisuća tona nosivosti što bi se trebalo odraziti na poslovanje.

"U ovoj godini očekujemo promet za 600 tisuća tona veći nego prošle godine, ali će i to ovisiti o kvaliteti komunikacija sa BiH", rekao je Ivan Pavlović i dodao kako im "ono što se trenutno događa u HŽ Cargu ne daje nadu u optimizam", izvjestila je HINA.